Chef. Foto: Mostphotos

Ont om kvinnor i chefstoppen

Det spelar ingen roll hur många kvinnodagar vi firar. Näringslivets toppar är till största delen män. Inte ens var femte styrelseledamot i Västra Götaland är kvinna. 88 procent av alla direktörer är män.

  • Publicerad 06:00, 8 mar 2020

Det går segt framåt med jämställdheten i näringslivet. Sedan Almi senast gjorde en kartläggning av styrelserna i Västra Götaland 2013 har andelen kvinnor i regionens styrelser ökat med två procentenheter – på sju år.

I dag är 18 procent av ledamöterna i bolagsstyrelserna kvinnor. Siffran är till och med en procent lägre än riksgenomsnittet. Statistiken ser heller inte bättre ut när det gäller vd-poster. Bara 12 procent av vd:arna i företagen i Västra Götaland är kvinnor.

– Det är frustrerande eftersom det så tydligt innebär ett slöseri när så oerhört mycket kompetens och erfarenhet inte utnyttjas. Forskning visar att en mångfald av perspektiv i ett bolags ledning ger tillväxt och goda resultat säger Sara Wallin, vd för Almi Väst, i ett pressmeddelande.

Börjar vid ägandet

Enligt Almi ligger en del av förklaringen i att majoriteten av de undersökta företagen leds av sina ägare. Och eftersom omkring 70 procent av alla företag i Sverige ägs av män, börjar könsfördelningen i styrelserummen redan vid ägandet. Av de 18 185 företag som ingick i Almis kartläggning saknades över 75 procent kvinnor i styrelsen.

Kvinnor inom vård och service

Kvinnornas styrelserepresentation skiljer sig också åt inom olika branscher. Flest kvinnor finns inom vård, utbildning och serviceverksamhet i Västra Götaland. Där ligger representationen i styrelserna på över 60 procent. Lägst är den inom industri och tillverkningsföretag med 27 procent.

Undersökningen har gjorts av över 18 000 företag i Västra Götaland med över fem miljoner kroner i omsättning och fem anställda eller fler. Styrelsekartläggningen genomförs i år för femte gången och första Styrelsekartläggningen genomfördes 2013.

Källa: ALMI Företagspartner Väst

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57