Oönskade ökningen: Vägglössen sprider sig

Antalet saneringar av vägglöss ökar och skadedjuren är ett ständigt återkommande problem för hyresvärdar. På en gata i södra Biskopsgården har man just nu flera pågående fall.

  • Publicerad 06:35, 10 nov 2018

Vägglössen har etablerat sig i samhället och poppar upp hela tiden.

– Jag fick panik och ville flytta på en gång. Det börjar klia så fort man hör om vägglöss, säger hyresgästen Amanda Hansson. Jag blir nojig varje gång jag går och lägger mig.

Hon har bott på Vårvädersgatan i fyra och ett halvt år och trivs bra. Hon gillar både lägenheten och området. Men när hon för en dryg månad sedan mötte en granne i tvättstugan som berättade att det var vägglöss i hyreshusen fick hon panik. Hon ringde Anticimex som kom och kollade hennes lägenhet. I förra veckan var det dags igen.

– De var här och gick in i lägenheterna med en hund som kan lukta sig till vägglöss. I min lägenhet hittade de ingenting, men snacket gick ju, säger hon. De ska ha hittat vägglöss i lägenheter på våningar över och under min.  

En äldre kvinna i ett grannhus vet hur det känns. För ett drygt år sedan var en av saneringsbolagets hundar hos henne och letade efter vägglöss.

– Sedan dess har jag sett den där Anticimex-bilen här med jämna mellanrum, säger hon. Nu är man ju uppmärksam på det.

Rafael Lavicki, som är förvaltare på Bostadsbolaget, suckar. Vägglöss är ett ständigt återkommande problem i de elva hyreshusen på Vårvädersgatan. Just nu har man vägglöss i två trappuppgångar.

– De har etablerat sig i samhället och poppar upp hela tiden. Det är skambetonat att ha vägglöss så folk drar sig ibland för att ringa och rapportera. Och vi vet ju inte vad som händer i lägenheterna, säger han.

Bostadsbolaget har avstämningsmöten med saneringsfirman en gång i månaden. Tycks vägglösshärden vara under kontroll i en lägenhet ser Rafael Lavicki ingen anledning att oroa övriga hyresgäster i trappuppgången. Det är när härden har blivit för stor som Bostadsbolaget tillsammans med saneringsfirman väljer att genomsöka samtliga lägenheter med hund, som man gjort i Amanda Hanssons trappuppgång.

På Anticimex bekräftar man att problemet med vägglöss har ökat, både i Göteborg och i landet som helhet. I Västra Götaland ökade företagets saneringar av vägglöss från 2048 stycken till 3549 från 2016 till 2017.

– Vägglössen har ökat de senaste decennierna, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert hos Anticimex. De kan krypa ganska långt för att nå mat, alltså människor, så det är inte konstigt om problemet sprider sig i flerfamiljshus. Vem som helst kan få det.

I ett anonymt tips till Göteborg Direkt berättas det om att hyresgäster har panik och ställer ut angripna möbler och mattor i trapphus och soprum. Det är något Amanda Hansson känner igen.

– Man blir ju så arg för då är det ju lätt att det sprider sig, säger hon.

Rafael Lavicki instämmer.

– Det är ju inte Bostadsbolaget som tar dit vägglössen. Ofta hittar man saker i soprummet och tar med sig dem till sin lägenhet, och där kan det finnas såväl vägglöss som kackerlackor och baggar.  Då får vi lägga pengar på sanering som vi skulle kunna lägga på annat. Det är ett gemensamt ansvar att vi blir av med skadedjuren.

Allt du behöver veta om vägglöss

Utseende: Som en äppelkärna i storlek.

Lever av: Människoblod.

Bor: Gärna i sängbottnar, möbler eller mörka springor, till exempel bakom lister.

Bekämpas: Med kiselpuder som läggs ut runt sängar, soffor och angripna områden. Kan även värmas och frysas bort. Anticimex har idag en och en halv hund i tjänst som söker efter och lokaliserar vägglöss.

Tips: Var vaksam när du köper begagnade möbler, tvätta kläder i 60 grader, ha resväskan stängd när du är på semester. Misstänkta föremål kan läggas i frysen minst ett dygn.

Vi är GBG