Uppsagda. Josef och Sabri Asmar tvingas bort från Opaltorget efter 33 år då de inte får någon lokal på det nya torget. Foto: Johanna Roos

Opalens krog snuvad på nya lokalen

Efter 33 år kan Opalens krog i Tynnered tvingas stänga för gott. Löftet om en ny lokal på Opaltorget gick om intet och om ett halvår måste Josef och Sabri Asmar lämna sin tillfälliga paviljong.

  • Publicerad 11:10, 26 apr 2021

Jag har drivit det här stället i 33 år och har många trogna gäster. Vi har alltid varit en samlingspunkt för Tynneredsborna och nu tvingas vi bort.

– Hade vi vetat att vi skulle bli utan lokal på det nya torget hade vi inte flyttat till den här tillfälliga byggnaden från första början, säger Josef Asmar.

Han driver Opalens krog tillsammans med sin bror Sabri, som startade restaurangen på Opaltorget redan 1988.

I samband med att ombyggnaden av torget skulle påbörjas flyttade de till en tillfällig paviljong, då med löfte om att senare få en ny lokal i ett nybyggt bostadshus.

– Vi passade på att göra oss av med mycket av den gamla köksutrustningen och investerade runt en halv miljon kronor på att köpa ny, som vi skulle kunna ta med oss till det nya stället. Vi betalade även 28 000 kronor för en ritning som krävdes för bygglovet, säger Josef Asmar.

Efter knivskärningen: Tynneredsbor vandrar för trygghet

Bygget stoppades

Bygget blev försenat och i november 2019 får de från Opaltorgets förvaltning besked om att bostadshuset inte kommer att byggas på grund av att lägenheterna sålt för dåligt.

Då blir de istället lovade att få hyra en annan lokal i entréplan på ett elvavåningshus med studentlägenheter som just nu håller på att byggas.

I januari 2020 skickar Opaltorgets förvaltning över nya ritningar, som de även bekostat som kompensation för de som inte längre är aktuella.

– Det såg vi som en tydlig överenskommelse, att allt var klart, säger Josef Asmar.

Byggstart för studentlägenheter vid Opaltorget

Sägs upp

Men i slutet av förra året kommer ett nytt besked: De ska nu inte längre få hyra lokalen och de sägs samtidigt upp från den tillfälliga.

Josef och Sabri får ingen förklaring till beslutet.

– Jag har hört att en annan restaurangverksamhet kommer att få hyra den istället. Jag förstår inte hur de kan göra så här och vi känner oss lurade, säger Josef Asmar och Sabri Asmar tillägger:

– Jag har drivit det här stället i 33 år och har många trogna gäster. Vi har alltid varit en samlingspunkt för Tynneredsborna och nu tvingas vi bort.

Storsatsning ska få Tynnered bort från svartalistan

Skyller på varandra

Sedan Opaltorgets förvaltning styckats upp i flera olika bolag under ombyggnadens gång råder delade meningar om vem som bär ansvaret för att Opalens krog plötsligt står utan lokal.

Den som skickade de nya ritningarna var Christina Carlsson, vd för Badhustorgets privatbostäder AB.

– Jag kan inte uttala mig om någonting. Vi har sålt av alla fastigheterna och jag har ingen insyn längre.

Hon menar att ritningarna skickades på uppdrag av Opalparken Bostads AB, som köpte fastigheten där studentbostäderna byggs. Hon hänvisar därför till Lars Falk, tidigare ägare och projektledare för Opaltorget Förvaltning AB.

Han hävdar att det inte stämmer och att han aldrig lovat restaurangen lokalen.

– Jag förstår att Christina Carlsson vill skylla ifrån sig, men detta är helt och hållet hennes ansvar.

Enligt uppsägningsavtalet måste Opalens krog lämna sin tillfälliga byggnad i september, utan att ha någonstans att ta vägen.

Ägarna kommer nu tillsammans med en jurist att driva sin rätt till en ny lokal på Opaltorget.

– De har ljugit för oss och det tänker vi inte acceptera, säger Josef Asmar.

Startade namninsamling

Det har startats en namninsamling för att bevara Opalens krog, som fått närmare 400 underskrifter.

Bakom initiativet står Caroline Ledam, som är uppvuxen vid Opaltorget.

– Den är allt, gemenskap, trygghet, en samlingsplats för alla, gött käk. Utan Opalens krog är Opaltorget inte Opaltorget helt enkelt, skriver hon i ett mail till GöteborgDirekt.

Tennisprofilen tar sporten till Tynnered


 

Vi är GBG