Foto: Dino Soldin/ Byrd

Opaltorget får nytt högstadium – genom Räddningsmissionen

Nästa höst startar Räddningsmissionen sin första grundskola i Göteborg. Förhoppningen är att Communityskolan på Opaltorget ska bli en positiv kraft för hela Tynnered – även efter skoltid.

  • Publicerad 10:59, 10 nov 2020

Vi ser en gigantisk utmaning och det bästa vi kan göra är att skapa en riktigt bra skola i Tynnered.

– Vi har under flera år arbetat med skolor, särskilt i socioekonomiskt utsatta områden, där vi bidragit med olika insatser som studiestöd, läxhjälp och aktiviteter för föräldrar. Vi tror mycket på skolan, säger Emil Mattsson, direktor på Räddningsmissionen.

Att driva en skola i egen regi är något som Räddningsmissionen länge arbetat för.

I augusti 2021 startar den icke-konfessionella Communityskolan i Familjebostäders lokaler på Opaltorget upp med årskurs sju för att därefter fylla på med årskullar för att bli en komplett högstadieskola.

– På sikt är förhoppningen en F-9-skola, men för att det ska bli möjligt behöver vi mer lokaler.

Öppet hus inställt

Ansvaret för skolverksamheten kommer att ligga på företaget RM Education, som är en del av Räddningsmissionen.

För de som väljer att söka till skolan gäller närhetsprincipen.

– Den är i första hand tänkt för de som bor runt Opaltorget, men vi hoppas på att få elever från hela Tynnered, säger Emil Mattsson.

Stor segregation

Utöver den vanliga undervisningen vill Emil Mattsson att skolan ska kunna vara en positiv kraft för hela Tynnered med öppna lokaler även på kvällar och helger.

– Direkt när skolan är slut för dagen kan det till exempel finnas en scoutverksamhet, extra studiestöd eller att Chalmers håller en kurs i programmering för de som gillar matematik.

Hans förhoppning är att helheten ska bidra till en positiv samhällsutveckling.

– Tittar man på Göteborg idag har vi en stor segregation, som är väldigt tydlig om man ser till skolresultaten. Vi ser en gigantisk utmaning och det bästa vi kan göra är att skapa en riktigt bra skola i Tynnered.

Nya Opaltorget breder plats för trygghet

Foto: Räddningsmissionen

Vi är GBG