STÄNGS. Förbudet gäller från den 30 november 2020. Foto: Mostphotos

Operationssalar på Sahlgrenska stängs – personal blir sjuka

Sex operationssalar på Sahlgrenska gör personalen sjuka. Nu har Arbetsmiljöverket beslutat att lokalerna måste stänga vilket innebär att drygt 1800 operationer om året måste flyttas.

  • Publicerad 11:56, 21 okt 2019

Lokalerna rymmer sex operationssalar och i tio-års tid har personal som arbetat där fått problem med hudutslag, heshet, huvudvärk, andningssvårigheter, nytillkommen astma och lunginflammation.

Så löser Sahlgrenska framtidens vårdutmaningar

Nu kräver Arbetsmiljöverket att operationssalarna måste stänga senast den 30 november nästa år, något Tidningen Arbetsskydd var först med att skriva om.

– Vi har att förhålla oss till Arbetsmiljöverkets beslut och det gör vi genom att evakuera ur lokalerna. Sedan har vi medarbetare som inte mår bra i den arbetsmiljö som är, vad det än har för koppling, och så vill vi inte ha det såklart, säger Göran Matejka, biträdande sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Dagens Medicin.

Under förra året angav 40 anställda att de hade symtom, och tio fick uppsöka företagshälsovården.

Det är fortfarande oklart vad som orsakat problemen. Nu måste verksamheten lämna lokalerna. Då kan också en grundlig undersökning göras.

– Med tanke på tidsaxeln så måste vi evakuera till befintliga lokaler. Det i sin tur gör att vi behöver se över hur vi nyttjar operationssalarna på hela Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger Göran Matejka till tidningen.

I de sex operationssalarna utförs drygt 1800 operationer under ett år, framförallt handlar det om hjärtoperationer.

– Vår utgångspunkt är ju att vårdtillgängligheten för patient inte ska påverkas. Däremot kan det få konsekvensen att vissa typer av ingrepp måste flyttas till andra salar internt. Vi har också samarbeten med andra utförare i Storgöteborg och det kan hända att vi förlägger en del dit, säger Göran Matejka till Dagens Medicin.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11