Oppfinnar-Jocke har hittat ljuset

Han har förlikat sig med att det är det här han ska hålla på med. Att designa lampor har nämligen blivit ett kall – och ett ljus för den 56-årige autodidakte designer.

  • Publicerad 14:30, 9 feb 2019

När han kom till Göteborg från födelsestaden Trollhättan var det för musiken. Han, som börjat spela och som startat en framgångsrik rockklubb på hemorten, ville vidare.

– Jag har haft ett driv från början och redan innan alla bokstavskombinationer fick jag en diagnos som överaktiv. Något som jag omvandlat till en superkraft, säger Joakim Thedin.

Vi träffas i hans lokal nära Överåsvallen, dit han tar sig med buss 60 från Linnéstaden. En nätt resa om 20 minuter från hem till jobb, som förutom resan genom staden ger utrymme för kontemplation.

För det är ju genom tankeverksamheten som idéerna föds. De som nu har blivit hans levebröd.

– 1997 sadlade jag om, säger han efter sina år inom musik.

– Jag hade kommit till en vändpunkt och tänkte "kan jag göra detta när jag är 50…?".

Svaret till sig själv blev kort och koncist:

– Jag sa nej. Jag hade börjat designa så smått och haft turen att få jobba för Göteborgs filmfestival till deras 20-årsjubileum. Jag hade en ledig dag och gick från Draken till mitt pokergäng då jag fick en idé. Jag såg film och poker och det som lika med en kortlek.

Första kortleken, med filmstjärnor som motiv, kom lagom till Filmfestivalen 1997 – och första upplagan om 1000 exemplar tog snabbt slut.

– Så ringde Designtorget och frågade om jag ville sälja kortleken där. Jag fick trycka upp nya. I fem år levde jag på kortlekarna, säger han och berättar att det totalt har blivit nio kortlekar.

Men i den aldrig sinande strömmen av idéer väcktes tankarna och viljan om att jobba med interiör och design. Orädd för att våga sätta igång, trots att Joakim Thedin är självlärd, har hans design vuxit sig allt starkare och med större och större efterfrågan.

Han har från starten visat på stor nyfikenhet på hur processen går till.

– Jag har gått den långa vägen, men det är också det jag skördar nu. Jag har bra koll på produktionssätten och har varit med i verkstäderna, säger han.

– Jag har aldrig varit rädd för att sticka ut hakan. Jag vet var jag står. Det gäller att vara fri i sinnet, tänka lite annorlunda plus vara en gnutta naiv. För mig har det varit viktigt att hitta rätt folk att jobba med, det är så jag arbetar. Om jag skulle följa givna ramar skulle det ta död på glädjen.

Han refererar åter till musiken. Hur det är att spela i band med idéer och kompromisser för att nå en gemensam vision.

– Det gäller att lyssna och inte dissa någon i gruppen. Då blir det ingen bra produktion.

Någon affärsman erkänner han att han inte är.

– Jag investerade mycket i det jag tjänat i en bok om Ronnie Peterson. Det var kanske inte så smart, säger han.

– Kanske är jag mer entreprenör, men jag styrs definitivt inte av någon ekonomisk triggning, menar han.

Efter att framgångsrikt ha verkat med inredning för suicidprevention på rättsanstalter med flera institutioner – bland annat ett slags krok som rätade ut sig vid belastning för att återgå till sin ursprungliga form – är det sedan 2009 lampor som är Joakim Thedins fokus.

Något som tidigt gav honom uppmärksamhet och en nominering till Årets sak 2010 av Designtorget.

– Det tog över helt, säger han om intresset.

Ljuset har lett honom rätt.

– Jag har förlikat mig med att det är det här jag ska hålla på med.

Joakim Thedin

Är: 56 år, uppvuxen i Trollhättan, men bor sedan 35 år i Göteborg. Jobbar som designer, främst med lampor. Varit designer sedan 1997 med sin första succé med kortlek med filmstjärnor.

Familj: Hustru och två döttar, 15 och 12. Bor i Linnestaden.

Aktuell: Med Stockholm Furniture Fair där han visar sju nya lampor.

Har: Spelat i bandet Autorytm, tackat nej till Bert Karlsson och hade rockklubb i Trollhättan 1986, med band som Viva!, Ladomir och Camouflage. La ner lagom till Peter LeMarc ville spela där.

Visa merVisa mindre

Joakim Thedins Göteborgsfavoriter

Avenyn – Linnégatan

Konstmuseet – Röhsska

Röda sten – Saltholmen

Pustervik – Musikens hus

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Filmfestivalen – Bokmässan

Buss – Spårvagn

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Järntorget – Götaplatsen

Kennelklubben – Håkan Hellström

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11