Oppositionens löfte: ”Vi river upp beslutet”

Om det blir ett maktskifte efter valet rivs beslutet om ombildningar upp. Det lovar oppositionspartierna. ”Vi står upp för hyresgästers trygghet. Om vi vinner valet avbryter vi högerns ombildningsexperiment.”

  • Publicerad 05:30, 2 maj 2022

Vi tycker att ärendet blev kidnappat av Alliansen.

Det här handlar striden om

Beslutet som fattades av kommunfullmäktige i oktober 2021 innebär att det finns ett uttalat uppdrag till Allmännyttan att informera alla hyresgäster om möjligheten att ombilda fastigheten till bostadsrätter.

Om ett kommunalt bostadsbolag säger nej till hyresgästernas önskan, kan de vända sig till Framtiden AB eller poltikerna.

– Nu finns en uttalad anvisning till de kommunala bostasdbolagen att de aktivt ska arbeta för att ombilda hyresrätter till bostadsrätter, sa Axel Josefson (M) efter beslutet.

Visa merVisa mindre

Det var med knapp majoritet Alliansen fick igenom förslaget om att påskynda ombildningar i hyrestäta områden. Moderaterna, Liberalerna och Demokraterna röstade för. Medan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ sa nej. Tungan på vågen blev Sverigedemokraterna som valde att lägga ner sin röst.

– Vi tycker att ärendet blev kidnappat av Alliansen. Det var från början ett ärende som handlade om våra utsatta områden, säger SD:s gruppledare Jörgen Fogelklou.

Borde avgjorts i valet

SD valde att inte stödja någon sida i omröstningen och hänvisade till ett eget yrkande. Där menar partiet att frågan är ”för stor” för att avgöra i en röstomgång. Istället borde ombildningarna vara en valfråga 2022.

– Skulle vi få de mandat som krävs för att bestämma skulle självklart allmännyttan finnas kvar, och stärkas, säger Jörgen Fogelklou, SD:s gruppledare.

Nu har utförsäljningen av allmännyttan ändå blivit en valfråga. Socialdemokraterna har lovat att riva upp kommunfullmäktiges beslut om de kommer till makten i Göteborg efter valet.

– Vi står upp för hyresgästers trygghet. Om vi vinner valet avbryter vi högerns ombildningsexperiment, säger Jonas Attenius, gruppledare för S.

Jonas Attenius (S), kommunalråd i Göteborg. Foto: foto: Jesper Hallén

Jörgen Fogelklou (SD), gruppledare i Göteborg. Foto: Jonathan Othen

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00