Oppositionens löfte: ”Vi river upp beslutet”

Om det blir ett maktskifte efter valet rivs beslutet om ombildningar upp. Det lovar oppositionspartierna. ”Vi står upp för hyresgästers trygghet. Om vi vinner valet avbryter vi högerns ombildningsexperiment.”

  • Publicerad 05:30, 2 maj 2022

Vi tycker att ärendet blev kidnappat av Alliansen.

Det här handlar striden om

Beslutet som fattades av kommunfullmäktige i oktober 2021 innebär att det finns ett uttalat uppdrag till Allmännyttan att informera alla hyresgäster om möjligheten att ombilda fastigheten till bostadsrätter.

Om ett kommunalt bostadsbolag säger nej till hyresgästernas önskan, kan de vända sig till Framtiden AB eller poltikerna.

– Nu finns en uttalad anvisning till de kommunala bostasdbolagen att de aktivt ska arbeta för att ombilda hyresrätter till bostadsrätter, sa Axel Josefson (M) efter beslutet.

Visa merVisa mindre

Det var med knapp majoritet Alliansen fick igenom förslaget om att påskynda ombildningar i hyrestäta områden. Moderaterna, Liberalerna och Demokraterna röstade för. Medan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ sa nej. Tungan på vågen blev Sverigedemokraterna som valde att lägga ner sin röst.

– Vi tycker att ärendet blev kidnappat av Alliansen. Det var från början ett ärende som handlade om våra utsatta områden, säger SD:s gruppledare Jörgen Fogelklou.

Borde avgjorts i valet

SD valde att inte stödja någon sida i omröstningen och hänvisade till ett eget yrkande. Där menar partiet att frågan är ”för stor” för att avgöra i en röstomgång. Istället borde ombildningarna vara en valfråga 2022.

– Skulle vi få de mandat som krävs för att bestämma skulle självklart allmännyttan finnas kvar, och stärkas, säger Jörgen Fogelklou, SD:s gruppledare.

Nu har utförsäljningen av allmännyttan ändå blivit en valfråga. Socialdemokraterna har lovat att riva upp kommunfullmäktiges beslut om de kommer till makten i Göteborg efter valet.

– Vi står upp för hyresgästers trygghet. Om vi vinner valet avbryter vi högerns ombildningsexperiment, säger Jonas Attenius, gruppledare för S.

Jonas Attenius (S), kommunalråd i Göteborg. Foto: foto: Jesper Hallén

Jörgen Fogelklou (SD), gruppledare i Göteborg. Foto: Jonathan Othen

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20