Orättvisa planfördelningen gör Majorna till förlorare

Majorna/Linné har det sämsta utbudet i hela stan när det gäller fotbollsplaner per invånare. Med förstörda konstgräsplaner på Heden blir trycket högre och samtidigt finns en oro hos klubbarna för att byggplanerna på Gröna vallen ska kapa en av de fullstora planerna.

  • Publicerad 07:00, 11 nov 2017

De yngsta har precis flyttat in träningen för säsongen, men fortfarande spelar ungdomar och seniorer ute.

Under högsäsong kan det bli riktigt trångt på Gröna vallen där bland annat Ösets BK tränar med sina cirka 200 spelare. Det berättar klubbordförande Bengt Johansson.

– Under den gynnsamma årstiden kan det vara omkring sjuttio barn på den här planen från klockan fem på eftermiddagen. Det är fullt, säger han.

Göteborg Direkt har begärt ut uppgifter om antalet fotbollsplaner i alla stadsdelar. Siffrorna visar att Majorna-Linné halkar långt efter andra med sina totalt fem planer som förvaltningen listar. Det innebär 12 759 personer per plan, att jämföra med Östra Göteborg där det går 1 814 invånare per plan.

I Majorna-Linné finns i dagsläget två fullstora konstgräsplaner: Majvallen och Gröna vallen. Flera klubbar tränar också på Karl-Johans torg där det finns en mindre plan som just nu repareras.

De senaste månaderna har trycket varit högre än vanligt, då fyra av fem planer på Heden förstördes i samband med EM i ridsport i augusti.

Om planerna hinner bli lagade innan säsongen drar igång på allvar till våren finns det ännu inga besked om.

– Vi har ingen annan tidsram än våren, men allt arbete görs för att vi ska kunna komma igång med en normal säsong men exakt när det är färdigt vet vi inte, säger Staffan Lindström (S), vice ordförande i idrotts- och föreningsnämnden.

Majorna-Linné har väldigt få planer jämfört med resten stan, skulle det inte behövas fler?

– När det gäller Majorna och idrott överhuvudtaget så är det halvtaskigt försett. Sen är det ju lätt att ta sig till andra stadsdelar därifrån. Jag vet att klubbarna vill ha mer tider, men sen är frågan hur vi ska prioritera det i jämförelse med annat.

En fråga som nu engagerar samtliga klubbar i Majorna-Linné är byggplanerna på Gröna vallen som vi skrivit om tidigare. Där planeras för bostäder med integrerad idrottshall och för att få plats skissar arkitekterna på att flytta och minska den nyligen invigda konstgräsplanen så att den i framtiden bara klarar spel upp till division fyra.

Något som politikerna inte ser några problem med då den enligt Staffan Lindström ska vara "en förutsättning för framför allt ungdomsfotbollen". Hos klubbarna låter det dock annorlunda.

– En fullstor plan betyder ju att ungdomarna kan åka ner och kolla på sina seniorer och få förebilder, det är ju det goa att man får relationer till varandra. Vi måste bevara den fullstora planen så att ungdomarna kan utvecklas här, säger Bengt Johansson.

Nicholas Singleton, vice ordförande och ledare i Masthuggets BK, håller med:

– Spontant låter det ju bra och lovvärt att satsa på idrott på Gröna vallen, men det jag reagerar på är att man måste kapa den stora planen. Blir det inte en fullstor plan där så blir det otroliga konsekvenser för Majvallen som då blir den enda fullstora i stadsdelen, säger han.

LÄS MER:

Här planeras modern superhybrid

Lyft för fotbollen i Majorna – nu ska slitna planen bort

Planer i stadsdelarna: Majorna i botten

Såhär många fotbollsplaner har idrotts- och föreningsförvaltningen i de olika stadsdelarna. I siffrorna ingår 11-spels naturgräs, 11-spels konstgräs, 7- och 9-spels konstgräs.

Östra Göteborg: 27

Västra Göteborg: 20

Norra Hisingen: 16 Centrum: 12 Angered: 10 Askim-Frölunda-Högsbo: 11 Lundby: 9 Västra Hisingen: 9 Örgryte-Härlanda: 8 Majorna-Linné: 5 (Här anger förvaltningen Majvallen, Gröna vallen, Karl-Johans torg samt Sannaplan och Slottsskogsvallen) Källa: Idrotts- och föreningsförvaltningen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG