Nekas bolån. Unga vuxna med jobb och tillräcklig kontantinsats nekas bolån i Göteborg på grund av skärpta kreditregler, visar en ny rapport. Foto: Mostphoto

Orättvisan: Unga nekas bolån i Göteborg

Göteborg är en av 13 städer i Sverige där unga inte kan köpa sin första lägenhet. Trots fast jobb och kontantinsats. Orsaken är skärpta kreditregler, visar en ny rapport från Skandia.

  • Publicerad 05:30, 24 apr 2019

En ny kartläggning från Skandia visar att en ung vuxen med både fast anställning och kontantinsats, inte beviljas bolån för en normalstor etta i 13 av 25 större städer i Sverige. Göteborg är en av dem.

Här nekas unga bolån över hela Stor-Göteborg och inte bara de som vill köpa dyrare bostadsrätter i stadskärnan. I Stor-Stockholm är situationen den samma.

Samtidigt är det flera års väntan på Boplats för att få en hyresrätt i Göteborg.

Ny bostadssajt i Göteborg

– Det är bekymmersamt att det inte är möjligt för en ung person att få ett bolån. Trots att man har fast anställning och sparat ihop till en tillräckligt stor kontantinsats. Vi måste hitta lösningar så de senaste årens prisökning och skärpta kreditregler inte hindrar unga att få en egen bostad, säger Johanna Cerwall, vd på Skandias bank i ett pressmeddelande.

Flytta hemifrån: "För varje månad som går känns det svårare"

Skärpta kreditregler

Orsaken till att unga nekas bolån handlar bland annat om skärpta kreditregler, exempelvis skärpta amorteringskrav, striktare bolånetak och drastisk prisökning av bostäder, visar rapporten.

– Det är positivt att den tidigare amorteringskulturen med amorteringsfria bolån har förändrats. Men de nya reglerna får konsekvenser för unga som inte är rimliga. Regelverken behöver bli mer flexibla och ta hänsyn till varje enskilds livssituation – inte minst för att fler ska kunna ta sig in på bostadsmarknaden, säger Johanna Cerwall och fortsätter:

Guide: Så jagar du förstahandskontrakt i Göteborg

– Bankerna borde exempelvis få större utrymme att tillämpa amorteringsfria perioder för att ta hänsyn till olika perioder i livet. Det skulle kunna vara en möjlighet för fler unga att stå på egna ben.

Bokrisen: "Jag har inte rätta kontakterna"

Så har Skandia räknat

Skandia har kartlagt var en 28-åring kan köpa en normalstor etta i 25 av Sveriges större städer.

28 år är den genomsnittliga etableringsåldern på arbetsmarknaden i Sverige och således representativt för när man får ett första fast jobb. Med hjälp av offentlig statistik av löner och bostadsstorlek från bland annat SCB, Svensk mäklarstatistik och Allabrf.se har Skandia beräknat om man beviljas ett bostadslån för en normalstor etta i respektive stad. Belåningsgraden är 85 procent och beräkningarna har utförts enligt gällande amorteringskrav.

Här kan en 28-åring med fast jobb få ett bostadslån

Borås: Ja

Eskilstuna: Ja

Gävle: Ja

Göteborg: Nej

Halmstad: Nej

Helsingborg: Ja

Jönköping: Nej

Karlskrona: Ja

Karlstad: Ja

Linköping: Nej

Luleå: Ja

Lund: Nej

Malmö: Nej

Norrköping: Ja

Skövde: Ja

Stockholm: Nej

Stor-Göteborg (Region): Nej

Stor-Stockholm (Region): Nej

Sundsvall: Ja

Södertälje: Nej

Trollhättan: Ja

Umeå: Nej

Uppsala: Nej

Visby: Nej

Västerås: Ja

Växjö: Nej

Örebro: Nej

Källa: Skandia

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57