Ska sprida trygghet. Numera patrullerar ordningsvakter varje dag i centrala Göteborg. Foto: Mostphotos

Ordningsvakter i Brunnsparken varje kväll

Nu satsar Göteborg stad ytterligare tre miljoner på trygghet i Brunnsparken. Sedan i lördags patrullerar ordningsvakter i området varje kväll.

  • Publicerad 05:30, 6 aug 2020

De ska vara synliga, hålla ordning och prata med medborgarna.

Paragraf 3-område

Enligt lagen om ordningsvakter kan kommunerna ansöka om så kallade paragraf 3-områden där ordningsvakter får verka under en begränsad period ifall det finns särskilda behov och är av väsentlig betydelse från allmän synpunkt.

Var femte kommun använder sig i dag av ordningsvakter på grund av ökad otrygghet och bristande polisnärvaro.

Källa: Regeringen

Visa merVisa mindre

Redan nu kameraövervakas Brunnsparken dygnet runt. Dessutom har polisen möjlighet att filma området från luften. Nu förstärks bevakningen ytterligare ett snäpp med ordningsvakter på stadens bekostnad. Kommunen har fått tillstånd att inrätta så kallade paragraf 3-område i Brunnsparken, på Gustaf Adolfs torg, i Kronhusområdet och på Kanaltorget.

Försenad kameraövervakning i centrum

– Vi har en bra samverkan med staden och jag tycker det är viktigt att flera aktörer rör sig ute på gator och torg. Jag tror detta kan bli ett bra tillskott till vårt gemensamma arbete för en ökad trygghet, säger Ola Skogsberg, kommunpolis i Göteborg.

Från lunch till midnatt

Varje kväll, sju dagar i veckan, ska ordningsvakterna patrullera i centrum. Och många har redan sett deras gula västar dyka upp i Brunnsparken och runt Gustav Adolfstorg. Förhoppningen från kommunens sida är att vakterna, enbart genom sin närvaro, ska ingjuta en känsla av trygghet hos stadens invånare.

– De ska vara synliga, hålla ordning och prata med medborgarna. Men vi finns naturligtvis också på plats, försäkrar Ola Skogsberg.

Hjälper polisen

Ordningsvakterna har, till skillnad mot väktare, befogenheter att ingripa om det skulle hetta till. Enligt ordningslagen, paragraf tre har en ordningsvakt rätt att omhänderta personer och får använda våld om situationen kräver.

Ola Skogsberg berättar att vakternas närvaro redan har gjort en viss skillnad i centrala Göteborg. Ordningsvakterna har utfört flera omhändertagande och hjälpt polisen vid narkotikabrott.

– Just nu är det väldigt lugnt runt Brunnsparken eftersom "buset" flyttar på sig när bevakningen är hög. Nu har vi fått mer jobb runt Kungsgatan och Stora teatern istället, säger polischefen.

Ska utvärderas

Än så länge är satsningen på ordningsvakterna ett projekt som ska utvärderas efterhand. Avtalet, som kostar kommunen omkring tre miljoner kronor och gäller fram till årsskiftet, har slutits mellan Göteborg stad och Securitas. Inför 2021 kan projektet därefter förlängas med ett år i taget.

– Det är viktigt att det här är en resurs under polisens ledning. Därför har vi haft en utbildning, där vi bland annat har berättat om hur vi jobbar i city och hur vi prioriterar. Det är polisen som har arbetsledningen för de ordningsvakter som tjänstgör, säger Ola Skogsberg.

Får använda våld

Ordningsvakter lyder under Polismyndigheten och är skyldiga att lyda polisens order som rör tjänsten som ordningsvakt. Ordningsvakter har rapporteringsskyldighet gentemot polisen och ska lämna rapport när de får kännedom om brott.

Ordningsvakter får omhänderta berusade personer som på grund av sitt tillstånd inte kan ta hand om sig själv eller annars utgör fara för sig själv eller för någon annan.

Ordningsvakter får avvisa eller avlägsna personer som genom sitt uppträdande stör eller utgör en omedelbar fara för den allmänna ordningen. Om det inte är tillräckligt får ordningsvakter tillfälligt omhänderta personer. Detsamma gäller om en sådan åtgärd behövs för att en straffbelagd handling ska kunna avvärjas.

I första hand ska ordningsvakten försöka prata personer tillrätta, men får använda våld om uppgiften inte kan lösas på annat sätt. Det får inte vara fråga om mera våld än vad som är nödvändigt för att lösa uppgiften. Batong och handfängsel är vanlig utrustning som kan kompletteras med hund och i sällsynta fall skjutvapen.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Debutant med siktet inställt på producentrollen

Klara Goliger släpper EP Med "22" solodebuterar Göteborgsmusikern Klara Goliger med mersmak. Men mest av allt siktar hon på producentrollen.lördag 19/9 17:40

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

GOW och Emigranternas hus vädjar till staden

Skriver öppet brev till kommunstyrelsen och kulturnämnden Nästa år fyller staden 400 år och att fira stadens födelsedag och framför allt dess människor i både nutid och dåtid är i sig självt en kulturmanifestation, ett hyllande av människans skapande på den...torsdag 27/8 11:52

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11