Ordningsvakter ska få bukt med stök i Gamlestaden

Gemensamma ordningsvakter som patrullerar Gamlestaden. Det är fastighetsägarföreningens och ett antal privata aktörers nya grepp för att komma tillrätta med fylla, stölder och missbruksproblematik. – Det handlar om att min personal måste känna sig trygg och det måste jag säkerställa, säger Malin Lindblom, butikschef på Coop i Gamlestaden.

  • Publicerad 12:51, 28 feb 2018

På många sätt har Gamlestaden blivit en allt tryggare plats att bo i, vilket också stöds av en rapport från Brottsförebyggande rådet där man tittat på stadsdelens utveckling från millennieskiftet och fram till 2016. Samtidigt upplever många företagare problem i form av fylleri, snatterier och missbruk.

– Det känns som att det sakta blir bättre för varje år, men det går i vågor. Vi har alltifrån påtända personer till stöldligor och fylleri i butiken, säger Malin Lindblom.

Tillsammans med flera andra aktörer i området beslutade hon att anlita gemensamma ordningsvakter. Tanken är att försöka lära av varandras erfarenheter och att möta problemen i tid.

– Vi har en egen väktare härinne, men då är det egentligen för sent. Nu hoppas vi att de nya vakterna ska kunna snappa upp orossignaler innan de kommer in i våra verksamheter. Min personal måste känna sig trygg och är det i den här formen så får det vara så, säger Malin Lindblom.

Enligt polisen har Coop varit överrepresenterade gällande snatterier jämfört med butiker i andra stadsdelar.

– Vill man göra en sådan här lösning ser vi inga problem med det. Det finns ett antal missbruksboenden i området vilket gör att problematiken med missbrukare i offentliga miljöer ökar det av naturliga skäl.

Nu betalar företagarna själva för ordningen. Är det inte en polisiär fråga?

– Jo, i grunden är det naturligtvis det. I den bästa av värdar skulle vi inte behöva ha några ordningsvakter någonstans, men det är en utopi. Vi gör våra prioriteringar och har våra utsatta områden och kan inte vara på plats i Gamlestaden i den utsträckning som medborgarna och vi själva vill, säger Christian Nylén, kommunpolis i nordost.

De nya ordningsvakternas erfarenhet och nytta kommer att utvärderas.

– Vi får se vad det ger. Samarbetet är ju relativt nytt så vi hoppas få fler idéer som vi kan bygga vidare på efterhand, säger Malin Lindblom.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Succén fortsätter: Ny musiksommar på Kronhuset

Nyheter Mats Westling får sällskap dubbelt upp Förra årets satsning på musik vid Kronhusbodarna gav mersmak. Nu dubblas arrangemang med Mats Westling som både musiker och bokare.måndag 18/6 17:25

Här hittar du bokbussarna i sommar

Nyheter I sommar kommer du kunna låna böcker och ligga på stranden samtidigt. Här är baden för dig som är bokmal och soldyrkare.måndag 18/6 15:57

Redaktionsjycken Sam: Så går det i matchen

Nyheter Varning för sötchock när Sam tippar VM-fajten Klockan 14.00 stannar Göteborg när som Sverige kliver in i VM-turneringen. Men hur går det? Vi lät redaktionens matgladaste fotbollsfantast sia.måndag 18/6 11:27

Trenden: Unga väljer pantbanken före sms-lån

Nyheter I en tid av snabba pengar med blanco- och sms-lån ser nu pantbanken en mottrend. – Den gamla stämpeln är borta. När allt fler förstår konceptet är det många som föredrar pantbanken.söndag 17/6 6:30

Statsvetaren: "V får extra schvung av S"

Nyheter Statsvetaren om Vänsterpartiet Socialdemokraterna hjälper Vänsterpartiet framåt i höstens val. Det spår statsvetaren Folke Johansson. Han tror att misstron mot S ger V fler nya röster än deras hjärtefrågor gör.lördag 16/6 10:30

Grabbigt när Daniel Bernmar väljer musiken

Nyheter Kan skivsamlingen avslöja hur vi röstar? Kanske, kanske inte. Inför valet kommer Göteborg Direkt att samla de lokala partitopparnas favoritmusik i en playlist. Här är låtarna som får Vänsterpartisten...lördag 16/6 6:40

Vi är GBG