Hemma på Bangatan. Maja Åström, Frida Jonsson, Fredrik Alfredsson och Hilda Alfredsson vill bo kvar. Foto: Lotta Engelbrektson

Oro bland hyresgäster på Bangatan

Nu växer oron bland hyresgästerna på Bangatan i Majorna. Husen från mitten av 60-talet ska växa på höjden och totalrenoveras. Under tiden måste alla hyresgäster flytta ut.

  • Publicerad 09:04, 11 feb 2021

Många av hyresgästerna är gamla och sjuka, andra har barn som går i skolan i närområdet.

Planen att bygga om de tre hyreshusen har funnits under många år. Enligt Västerstaden, som förvaltar byggnaderna, har förslaget att förvandla sjuvåningshusen till tiovåningshus stötts och blötts under 20 år.

Under förra sommaren blev det slutligen klart. Detaljplanen för området vann laga kraft och ombyggnadsplanerna börjar ta form.

– Vi har inte blivit informerade. Det var rena turen att en av hyresgästerna gick in på webbsidan och läste om vad som var på gång, säger Frida Jonsson som bor i ett av husen.

Måste flytta ut

Enligt Västerstadens webbsida är det omöjligt för hyresgästerna att bo kvar i husen under ombyggnadstiden. Därför kommer man redan i april börja med att tömma lägenheterna i huset på Bangatan 32.

Tanken är att genomföra renoveringen etappvis och senare kommer samma process att ske i de övriga husen.

– Jag vill poängtera att inga beslut är fattade än. När bygglovet är klart kommer vi börja jobba med att ta fram förutsättningar för ombyggnationen, säger Hans Stridh på Västerstaden.

Samtidigt växer oron bland de boende. Totalt handlar det om 169 hyresrätter och många av hyresgästerna har bott här i många år.

Nu är de rädda för att tvingas att flytta till en annan ände av stan, i något av Västerstadens övriga hyresbestånd. Eller ett ännu värre scenario – att lägenheter på Bangatan ska lyxrenoveras så att ingen av de boende har råd att flytta tillbaka.

– Vi har inget emot själva påbyggnaden, att husen växer på höjden. Men majoriteten av oss föredrar en enklare standard och en human hyra, säger Frida Jonsson.

Protesterar. Hellre enklare standard och lägre hyra, tycker Frida Jonsson.. Foto: Lotta Engelbrektson

Protesterar. Fredrik Alfredsson har bott på Bangatan sedan 2017. Foto: Lotta Engelbrektson

Dyrare hyra

Hans Stridh på Västerstaden kan inte svara på vad den slutgiltiga hyresnivån kommer att hamna. Men enligt förvaltningsbolagets webbsida beräknas de nya ett- och tvårumslägenheterna i påbyggnadsdelen ha ett snittpris på 7 000–11 000 kronor i månaden.

Det är långt mycket mer än vad de befintliga lägenheterna kostar i dag.

– Det lättaste för hyresvärdarna är väl att vi flyttar och inte kommer tillbaka. Då kan de sätta vilken hyresnivå de vill, konstaterar Fredrik Alfredsson, som bor granne med Frida.

Bildat protestgrupp

Nu har hyresgästerna gått samman och bildat en lokal hyresgästförening, för att göra motstånd mot Västerstadens planer.

Lägenheterna i husen har olika standard, en del har helt nyrenoverade badrum och golv. De boende ser ingen anledning till ”att blåsa ut” hela fastigheten under ombyggnationen.

Tillsammans ställer de två krav, att de får bo kvar i sina hem under renoveringstiden och att hyran landar på en skälig nivå.

– Många av hyresgästerna är gamla och sjuka, andra har barn som går i skolan i närområdet. Det måste finnas en annan lösning, säger Frida Jonsson.