Oro i Norra Hisingen: Hälften av fritidsledarna kan försvinna

En av fem fritidsgårdar får flytta och tio fritidsledare och en fältassistent försvinner. Det är sparförslaget som får boende i Norra Hisingen att reagera med oro. Men kommunpolisen Håkan Bredinge är inte orolig – än.

  • Publicerad 05:30, 7 dec 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

– Det finns en del ungdomar som behöver extra stöd och samhörighet, framför allt på kvällstid. Men det är inte säkert att de som stökar på torgen hänger på fritidsgårdar. Om man kastar sten om man är uttråkad kanske inte en fritidsgård räcker, säger Håkan Bredinge som är kommunpolis i Norra Hisingen.

Fram till 2022 förväntas antalet barn i grundskoleåldern bli 600 fler än idag i Norra Hisingen. Ändå föreslår sektor Samhälle och kultur att man ska spara en del av de nio miljoner kronor som sektorn måste spara nästa år på just de unga.

LÄS MER: Norra Hisingens kamp mot miljonförlusterna

För Norra Hisingens unga innebär förslaget att stadsdelen drar ner på personalen, från 23 fritidsledare till 13 och från sju fältassistenter till sex. Det påverkar bland annat drop in-verksamheten, som till en början inte kommer att ha öppet mer än en kväll i veckan i områdena Kärra, Tuve, Säve, Backa och Brunnsbo. Istället kommer antalet planerade aktiviteter att öka.

– Det blir mindre utrymme att komma in i en mötesplats spontant men vi kommer i större utsträckning finnas på de arenor där ungdomar finns, till exempel i skolan. Där har vi större möjlighet att nå fler, också dem vi inte når idag, säger Anna Lifjorden som är sektorschef Samhälle och kultur.

Fritidsgården i Brunnsbo flyttar till mötesplats Backa-Brunnsbo där det finns möjligheter till generationsöverskridande verksamhet. Att förena unga och äldre tror Anna Lifjorden skapar en ökad trygghet och jämlikhet i stadsdelen.

LÄS MER: Raseriet: "Vi vill ha Livslust kvar!"

Men boende i området, som Göteborg Direkt har pratat med, minns oroligheterna i stadsdelen för snart tio år sedan då bilar stacks i brand och uttrycker idag en oro för att besparingarna kan leda till att historien återupprepas.

– Jag känner ingen akut rädsla och oro idag men vad som händer om ett halvår, det vet jag inte, säger Håkan Bredinge. Men än kan vi inte säga att det kommer gå åt helvete. Vem vet, det kan komma något gott ur det; att man gör något nytt kan ge positiva effekter.

På tisdag i nästa vecka kommer Norra Hisingens stadsdelsnämnd ta ställning till förslaget. Totalt ska Norra Hisingen spara 90 miljoner kronor nästa år.

Stadsdelsförvaltningen Norra Hisingen

Omfattar primärområdena Kärra, Tuve, Skälltorp, Backa, Brunnsbo, Skogome, Säve och Rödbo. I Norra Hisingen bor cirka 51 000 invånare. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG