Skillnader. Vaccinationstäckningen för Göteborg i stort är 79 procent. Det innebär 79 procent av alla som bor i Göteborg och är över 65 år i alla fall har fått den första dosen covid-vaccin. Foto: Mikael Andersson/Montage GöteborgDirekt

Oro när vaccinationen centraliseras

En sammanställning av alla personer över 65 år som har fått sin första spruta mot covid-19 visar att vaccinationstäckningen är som lägst i Angered och Östra Göteborg. – Vi har upplevt en viss tveksamhet när vi ringt personer som är listade hos oss, säger Ann Martinius, vårdcentralchef Närhälsan Angered.

  • Publicerad 05:30, 27 maj 2021

Vi har mött en viss tveksamhet. Många vill återkomma efter att de har pratat med till exempel sina barn eller andra i sin närhet.

I förra veckan gick Västra Götalandsregionen, VGR, ut med sin strategi om hur de ska nå fler antal utrikesfödda med information om vaccinering mot covid-19. Det på grund av en rapport från Folkhälsomyndigheten som visar att andelen som väljer att vaccinera sig är lägre i just den gruppen.

I Göteborg är det i Angered och Östra Göteborg som vaccinationstäckningen bland invånare över 65 år är som lägst. 70 procent i områdena ha fått sin första spruta jämfört med 87 procent i Västra Göteborg samt Örgryte-Härlanda.

Ann Martinius, vårdcentralchef Närhälsan Angered, menar dock att vaccinationstäckningen är högre bland de allra sköraste.

– Bland de som är 80 år och äldre är täckningsgraden 75 procent i Hjällbo och det ser ännu bättre ut i Angered.

Närhälsan: "Ett stort problem"

"Viss tveksamhet"

Samtidigt har hon och personalen på Närhälsan Angered stött på viss skepticism när de informerat sina patienter om vaccinet.

– Vi har ringt runt till alla över 65 år som är listade hos oss och informerat om att de kan boka vaccinering. Och vi har mött en viss tveksamhet. Många vill återkomma efter att de har pratat med sina barn eller andra i sin närhet.

När nu Närhälsan har centraliserat sin vaccinering till Scandinavium kommer Närhälsan Angered endast få vaccin för att kunna ge dos två till de som redan besökt vårdcentralen en gång. De kommer troligen inte kunna erbjuda närboende dos ett längre.

– Det finns en klar farhåga att det missgynnar våra patienter i Angered. Samtidigt är inte vi de enda vaccinatörerna i Göteborg, det finns alternativ, säger Ann Martinius.

Ska försöka nå fler

Capio Läkarhus Angered, Gårdsten Vårdcentral och Legehuset Hammarkullen är några som fortfarande vaccinerar lokalt i Nordost enligt Vårdguiden 1177.

För att nå fler utrikesfödda med information om vaccinering ska VGR använda etablerade nätverk och plattformar. I Angered jobbar kulturtolkar och hälsoguider redan nu gentemot målgruppen.

– I stället för envägskommunikation är dialogen central. Det nära samtalet med invånaren. Att lyssna in människors tankar, funderingar och samtidigt förmedla vad alla behöver veta för att kunna fatta ett informerat beslut om vaccination, säger Kajsa Ahlström, utvecklingsledare Folkhälsa Nordost, Göteborgs stad, till sajten VGR Fokus.

VGR har även skapat ett mobilt team från Sahlgrenska som ska åka runt i Göteborg samt kranskommunerna för att kunna erbjuda vaccinering till svårnådda och socialt utsatta grupper.

Goda exempel

I arbetet med att nå samtliga invånare med information om vaccination lyfts Närhälsan Dalaberg i Uddevalla upp som ett gott exempel i Västra Götalandsregionen.

Här har man startat upp en lokal vaccinationscentral i en kyrka som ligger centralt i området. Både Svenska kyrkan och Islamiskt center är engagerade i informationsarbetet.

Framgångsfaktorn som lyfts fram är just närheten till invånarna samt att man jobbat hårt med att aktivt söka upp invånarna i närimrådet. Vårdcentralen har ringt eller på olika sätt försökt kontakta sina listade patienter, vid upprepade tillfällen om man inte fått svar första gången.

– Får vi inte svar skickar vi brev. Får vi ingen respons på det går vi och knackar på. Vi använder sociala medier och anslag i ICA-butiken. Vi är väldigt tillgängliga. Många har vi talat med flera gånger för att de behöver betänketid. De flesta har så småningom valt att vilja ta vaccinet, säger Katharina Garcia Blüme, chef för Närhälsan Dalaberg vårdcentral, till VGR Fokus.

Att verka på plats gynnar inte bara invånare med utländsk bakgrund, utan även fattigpensionärer, menar Katharina Garcia Blüme.

– Vi har många fattigpensionärer i området. De rör sig med sin rollator i sina kvarter. Jag tror inte vi hade nått dom om vi varit i Uddevalla centrum och vaccinerat.

Källa: VGR Fokus

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00