Påfyllnad. Med start 1 september kommer äldre och personer i riskgrupper att erbjudas en femte dos covidvaccin. Foto: Mikael Andersson (arkiv)

Oron inför hösten: "Risk för fler covid-19-fall"

Spridningen av den smittsamma virusvarianten BA.5 bedöms ha uppnått en platå, enligt den senaste statistiken från Västra Götalandsregionen. Samtidigt finns en oro för ökad smittspridningen inom de närmsta veckorna när semestrarna börjar ta slut.

  • Publicerad 10:08, 5 aug 2022

Det finns betydande risk för fler covid-19-fall när man börjar återvända till arbete och skola.

Dos fem. "Vaccinerna skyddar individen mot allvarlig sjukdom och död i covid-19", säger Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör. Foto: Lena Katarina Johansson

Jämfört med förra året då coronasmittan mattades av under sommaren, har covidfallen ökat de senaste veckorna. Detta trots att luftvägsinfektioner vanligtvis är ovanliga under sommaren.

Förklaringen stavas virusvarianten BA.5, som är en undervariant till omikron. BA.5 har visat sig vara mer smittsam än tidigare varianter, men samtidigt ge relativt skonsamma symptom.

Enligt den senaste lägesrapporten från Västra Götalandsregionen, VGR, så visade förra veckans inrapporterade fall att smittspridningen verkar ha planat ut.

– Smittspridningen i Västra Götaland bedöms vara på en platå liksom i flera andra europeiska länder. Semestertider, resor och att personer med luftvägssymtom som inte behöver sjukvård inte omfattas av provtagningsindikation för covid-19 gör att data för tillfället är förhållandevis osäkra, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Förra veckan rapporterades 584 fall av covid-19 in, vilket är en minskning med cirka 19 procent jämfört med veckan dessförinnan. I veckan hade sjukhusen i regionen 112 inneliggande patienter som insjuknat i covid-19, även det en minskning jämfört med veckan innan.

Oro inför hösten

Trots signalerna på att smittan planats ut finns en oro för vad som kommer att hända när fler och fler börjar jobba igen.

– Man ska ha i åtanke att det fortfarande är sommar och semestertider. Det finns betydande risk för fler covid-19-fall när man börjar återvända till arbete och skola, säger Leif Dotevall.

Samtliga som inte ännu tagit en påfyllnadsdos, rekommenderas av sjukvården att göra det. Generellt gäller dos fyra för åldersgruppen 65 år och äldre, samt tre doser för alla mellan 18-64 år.

De får femte dos

För att rusta sig inför en eventuell ökad smittspridning i höst kommer ytterligare påfyllnadsdoser att erbjudas. Äldre över 65 år samt personer i riskgrupper – som riskerar att bli allvarligt sjuka om de smittas av covid-19 – kommer få möjligheten att ta en femte dos med start 1 september.

Samtliga vuxna mellan 18-64 år ska även kunna få en fjärde dos om de önskar. Det meddelade regeringen och Folkhälsmyndigheten på en presskonferens i maj.

– Vi följer hela tiden läget i pandemin, och fattar beslut utifrån bästa tillgängliga kunskap. Vaccination mot covid-19 har varit och fortsätter att vara det viktigaste för att lindra konsekvenserna av smittspridningen eftersom vaccinerna skyddar individen mot allvarlig sjukdom och död i covid-19, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör Folkhälsomyndigheten, på myndighetens hemsida.

Nya rekommendationer inför hösten:

Från och med den 1 september rekommenderar Folkhälsomyndigheten följande:

• Vuxna 65 år och äldre samt personer i riskgrupp från 18 års ålder rekommenderas ytterligare en påfyllnadsdos inför kommande höst- och vintersäsong. Rekommendation gäller alla som har ökad risk för allvarlig covid-19-sjukdom: gravida, personer med nedsatt immunförsvar, personer med hjärt- och lungsjukdom med flera grupper. De finns listade på sidan Information till riskgrupper om covid-19.
• Barn 12–17 år rekommenderas vaccination med två doser, det vill säga att nuvarande rekommendation kvarstår. Utöver det rekommenderas barn i särskilda grupper vaccination från 5 års ålder, också enligt nuvarande rekommendation. Barnläkarföreningen listar vilka grupper som är aktuella.
• Vuxna 18–64 år rekommenderas vaccination med tre doser, som enligt nuvarande rekommendation. Den som vill ta ytterligare en påfyllnadsdos, dos 4, inför kommande säsong kan göra det. Regionerna bör tillhandahålla vaccin för alla vuxna som vill ha en fjärde dos, och vaccin till dos 1–3 för den som inte har tagit dessa.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00