SJUKVÅRD. När inläggningarna ökar belastas både IVA och slutenvården på nytt. Foto: Byrd/Taki Balogianni

Oron: Inläggningarna ökar på Sahlgrenska

Under två veckor minskade inläggningarna av patienter med covid-19 på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Nu har kurvan vänt igen.

  • Publicerad 08:52, 28 maj 2020

Håll avstånd, stå inte och trängs i barer, håll avstånd i affärer och rör dig inte ute i samhället i onödan.

– Vi ser en ny puckel, som mest troligen är en direkt effekt av människors beteende de senaste veckorna, säger Thomas Brezicka chefsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Han säger att ungefär 80 procent av de som läggs in är under 80 år och att alla måste ta sitt ansvar för att hålla ned smittspridningen.

– Jag vill å sjukhusets vägnar verkligen uppmana allmänheten att ta Folkhälsomyndigheternas rekommendationer på allvar. Håll avstånd, stå inte och trängs i barer, håll avstånd i affärer och rör dig inte ute i samhället i onödan. Och använd handsprit och tvätta händerna ofta, säger Thomas Brezicka.

Foto: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Den oroväckande utvecklingen är ett hårt slag för medarbetarna på sjukhuset som haft en hög arbetsbelastning under lång tid.

– Hittills har vi lyckats ge vård till alla som behöver det, men nu kommer sommaren, som är vår mest ansträngda tid. Om kurvorna inte går ner hamnar vi i ett väldigt svårt läge. Viktiga operationer, som till exempel vid cancer, kan behöva skjutas upp en tid. Även om detta inte behöver påverka prognosen så medför det en stor oro och lidande hos den som drabbas, säger Thomas Brezicka.

Situationen innebär också att de som redan nu väntar på vård som inte är akut kan få vänta ännu längre.

– Massor av människor väntar på operation för framfall, inkontinens, höfter, knän och oerhört mycket annat, sånt vi i vanliga fall gör varenda dag. Det är väldigt angeläget att smittspridningen och inläggningarna för covid-19 minskar, så vi kan komma igång med den vanliga vården med så korta köer som möjligt, säger Lotta Wassén, operationsresurs i den gemensamma särskilda sjukvårdsledningen.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11