SJUKVÅRD. När inläggningarna ökar belastas både IVA och slutenvården på nytt. Foto: Byrd/Taki Balogianni

Oron: Inläggningarna ökar på Sahlgrenska

Under två veckor minskade inläggningarna av patienter med covid-19 på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Nu har kurvan vänt igen.

  • Publicerad 08:52, 28 maj 2020

Håll avstånd, stå inte och trängs i barer, håll avstånd i affärer och rör dig inte ute i samhället i onödan.

– Vi ser en ny puckel, som mest troligen är en direkt effekt av människors beteende de senaste veckorna, säger Thomas Brezicka chefsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Han säger att ungefär 80 procent av de som läggs in är under 80 år och att alla måste ta sitt ansvar för att hålla ned smittspridningen.

– Jag vill å sjukhusets vägnar verkligen uppmana allmänheten att ta Folkhälsomyndigheternas rekommendationer på allvar. Håll avstånd, stå inte och trängs i barer, håll avstånd i affärer och rör dig inte ute i samhället i onödan. Och använd handsprit och tvätta händerna ofta, säger Thomas Brezicka.

Foto: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Den oroväckande utvecklingen är ett hårt slag för medarbetarna på sjukhuset som haft en hög arbetsbelastning under lång tid.

– Hittills har vi lyckats ge vård till alla som behöver det, men nu kommer sommaren, som är vår mest ansträngda tid. Om kurvorna inte går ner hamnar vi i ett väldigt svårt läge. Viktiga operationer, som till exempel vid cancer, kan behöva skjutas upp en tid. Även om detta inte behöver påverka prognosen så medför det en stor oro och lidande hos den som drabbas, säger Thomas Brezicka.

Situationen innebär också att de som redan nu väntar på vård som inte är akut kan få vänta ännu längre.

– Massor av människor väntar på operation för framfall, inkontinens, höfter, knän och oerhört mycket annat, sånt vi i vanliga fall gör varenda dag. Det är väldigt angeläget att smittspridningen och inläggningarna för covid-19 minskar, så vi kan komma igång med den vanliga vården med så korta köer som möjligt, säger Lotta Wassén, operationsresurs i den gemensamma särskilda sjukvårdsledningen.

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12