Ju tidigare cellförändringar upptäcks desto bättre. Det blir ett mindre ingrepp och mindre risk för komplikationer, menar Cancerfonden. Foto: Mostphotos/ Aleksandra Baranova

Oron: Så många avstod cancerscreening

Trots kallelse valde nästan var fjärde kvinna i Västra Götaland att inte gå på screening för livmoderhalscancer. ”Det handlar om att rädda liv”, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.

  • Publicerad 05:40, 17 okt 2020

Cancerfondens generalsekreterare. Ulrika Årehed Kågström Foto: Pressbild

Omkring 84 000 kvinnor kallades på frivillig gynekologisk cellprovtagning inför förra året i Västra Götalandsregionen. 19 000 valde att inte gå och nästan var sjätte kvinna i regionen har inte tagit cellprov inom rekomederat intervall. Det visar en granskning av Cancerfonden.

—Det handlar om att rädda liv! Regionen måste öka sina ansträngningar för att få kvinnor att komma på sin screening. Det kan till exempel handla om att enkelt kunna omboka förbokade tider, sms-påminnelser och att kontakta personer via telefon om de uteblivit under lång tid. Men varje region behöver prioritera riktade insatser utifrån de lokala behoven, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden i ett pressmeddelande.

"Kan alltid göra mer"

Susanne Samuelsson, områdeschef för Regionhälsans barnmorskemottagningar, säger att de redan erbjuder möjligheten att boka om sedan många år och att de arbetar intensivt för att få alla som kallas att komma på cellprovtagningen. VGR var även en av de första regionerna i landet med att skicka hem ett kit för självtest för dem som inte tagit cellprov på minst sju år.

– Sedan är det klart att man alltid kan göra mer, till exempel intensifiera informationsinsatser, säger Susanne Samuelsson.

Minska cancern – sprid filmen

Bedömer ni det här som ett stort problem?

– Det är viktigt att man tar sina cellprov om man blir kallad. Det vi inte vill är att man avstår under flera år. Om man missar ett år får man en ny kallelse nästa år. Då är det viktigt att man kommer den gången.

Så satsar regionen på sexuell hälsa

Lägre täckningsgrad i östra Göteborg

Benägenheten att ta cellprov varierar både inom regionen och inom Göteborg.

– De nordöstra stadsdelarna har lägre täckningsgrad än centrala stan till exempel, säger Susanne Samuelsson.

Vad beror det på?

– Det kan handla om informationen, att man ska förstå vad det är. Om man till exempel kommer från ett land där man inte har ett system med förebyggande sjukvård, att man inte besöker sjukvården förrän man är sjuk, så är det inte helt lätt att förstå systemet här i Sverige. Men det finns andra orsaker också.

Vad gör ni för att upplysa den gruppen?

– Förra året hade vi en stor kampanj som fick bra genomslag. Vi försöker varje år med olika informationsinsatser på olika språk, säger Susanne Samuelsson.

Ligger efter på grund av coronapandemin

Även om man är vaccinerad mot livmoderhalscancer är det viktigt att gå på den gynekologiska cellprovtagningen eftersom vaccinet inte skyddar mot alla HPV-stammar.

Under fyra månader stängde cellprovtagningarna i regionen på grund av coronapandemin. Sedan augusti är provtagningarna öppna igen, men än så länge har man inte hunnit ikapp.

– Ambitionen är att ta igen det under hösten, men det bedömer vi att vi inte kommer göra på alla mottagningar. Vi har fått anpassa oss efter restriktionerna som råder. I vanliga fall kan många komma under en kort tidsintervall på löpande band. Men vi kan inte ha så många människor i våra väntrum så vi har fått glesa ut provtagningen, säger Susanne Samuelsson.

Felaktiga cellprovssvar kan ha skickats ut från Sahlgrenska

Många mottagningar har öppnat upp på helger och kvällar för att öka kapaciteten, men samtidigt undvika trängsel.

– Nu är vi tillbaka på samma nivåer som förra året när det kommer till hur många som kommer. Men som sagt – mycket glesare. Vi har försökt göra det så tryggt och säkert som möjligt, säger Susanne Samuelsson.

Trots karantän: Inte fler gravida än vanligt

HPV

Livmoderhalscancer och flera andra cancerformer i könsorganen och munhålan orsakas av humant papillomvirus, HPV. Det finns effektiva vaccin emot HPV. Infektion med HPV är mycket vanligt i befolkningen. Har man varit eller är sexuellt aktiv så har man med största sannolikhet kommit i kontakt med viruset. Hos de allra flesta uppkommer en infektion som läker ut utan att lämna något spår. Men hos vissa kvinnor kvarstår infektionen och leder till cellförändringar, som kan men inte behöver leda till livmoderhalscancer. HPV sprids framförallt inom åldersspannet 17 till 27 år, och cancern utvecklas senare under en längre tid.

Källa: Cancerfonden

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Musiken gav energi efter utmattningssyndromet

Lina Horner: "Musiken är som terapi för mig" Hösten 2019 blev Lina Horner sjukskriven för utmattningssyndrom. 2020 har hon kommit med både album och ep. "Musiken är som terapi för mig".måndag 26/10 14:10

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Axelsson: Det är mörkt för firande i oktober

Traditionsexperten om den traditionsfattiga hösten I vanliga fall avlöser de traditionella firandena varandra under årets olika månader men i oktobermörkret lyser de med sin frånvaro. söndag 25/10 11:52

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11