Oron växer efter nytt knivdåd

En knivskärning fick bägaren att rinna över. Nu samlas Kärraborna för att få ett stopp på den otrygghet som många i Hisings Kärra upplever.

  • Publicerad 05:30, 15 okt 2018

– Jag kan inte bara sitta hemma och luta mig tillbaka i soffan när jag nyss lagt tryckförband på en knivskuren pojke i mitt hem, säger Kärrabon Malin Kallay. Politiker och polis måste känna ett ansvar att ta tag i detta.

Det var en lördag för ett par veckor sedan. Mörkret hade nyss fallit över Kärra när ett antal ungdomar från området blev attackerade av ett maskerat gäng. Efteråt har ungdomarna berättat hur de såg när det drogs kniv och hur de flydde för sina liv.

En sextonårig pojke tog emot flera hugg, ett av dem gick in i ryggslutet och lämnade ett sticksår. Han har ett förhållande med Malin Kallays dotter och det var så den blödande pojken hamnade i Malins hem.

– Han var helt förstörd. Han hade sprungit och var alldeles andfådd. Han sade hela tiden ”de slog mig”. Hans kalsonger var helt dränkta av blod. Jag hämtade en kompress och lade tryckförband. Sedan ringde vi 112.

Det är inte första gången polisen får samtal av det här slaget från Kärra. Totalt har 71 våldsbrott anmälts i Kärra hittills i år, en marginell ökning sedan samma period förra året. Polisen har sett tendensen och vill att allmänheten pratar med polisen när saker händer.

– Vi får inte till oss så mycket oro i Kärra. Men det är klart att det är bekymmersamt när det grova våldet drabbar oskyldiga; när folk vid minsta motstånd drar kniv. Men jag skulle inte säga att det är skymningsläge. Det måste sättas i perspektiv, det är inte tillnärmelsevis så illa som det var i Backa för fem år sedan, säger Håkan Bredinge, kommunpolis i Norra Hisingen.

På initiativ av Malin Kallay har nu ett antal kärrabor, kommunens trygghetssamordnare och polis träffats och i grova drag målat upp en handlingsplan för hur Kärra ska bli tryggare.

– Jag har en bild av att det länge har varit oroligt i Kärra och det är förbannat allvarligt att jag nu träffar kvinnor som säger att de inte vågar gå upp till torget och köpa mjölk, säger Kenneth Johansson, trygghetssamordnare i Norra Hisingen. Det är bra att kärraborna engagerar sig och att de har en norm för när det får vara nog.

Bland annat finns ett behov av nattvandrare i Kärra, det tycker såväl Kärrabor som stadsdelsförvaltning och polis.

– Vi måste jobba mot otryggheten tillsammans, säger Håkan Bredinge. Och det finns nästan ingenting som är bättre brottsförebyggande än att föräldrar är engagerade och vet vad som händer i deras ungdomars liv.

På kort tid har nu tonårsmamman Malin Kallay lyckats samla kärraborna kring situationen i Hisings Kärra. Nu hoppas hon att ännu fler ska sluta upp, för det behövs.

– Jag har aldrig sett mannen som säljer droger vid Kärrahus. Jag har inte haft en aning om att det förekommer knivhot i Kärra innan jag såg 16-åringen vara rädd för sitt liv, säger hon.  Det var som en käftsmäll, vissa av oss har inte haft en aning om vad som pågår i Kärra. Så kan vi inte ha det.

Brott Kärra

Totalt antal anmälda brott:

2018 343

2017 437

2016 590

2015 489

2014 506

Varav våldsbrott:

2018 71

2017 66

2016 90

2015 59

2014 70

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG