Orolig. Sabri Asmar har drivit Opalens krog i 33 år. Foto: Johanna Roos

Orten sluter upp för hotade krogen

Opalens krog kan tvingas stänga eftersom de nekas en ny lokal på Opaltorget. Över 550 personer har skrivit under en protestlista och ägarna stöttas nu även av en folkkär arkitekt.

  • Publicerad 06:30, 16 maj 2021

Eftersom Opaltorgets förvaltning, som från början höll i trådarna för det nya torget, delats upp i olika bolag vill ingen lägre ta ansvar för löftet om en ny lokal.

Efter 33 år kan Opalens krog tvingas bort från Opaltorget då de står utan lokal efter ombyggnaden.

Namninsamlingen som startades för att kvarterskrogen ska få vara kvar har nu fått 555 underskrifter och i en intervju med P4 Göteborg poängterar arkitekten och stadsbyggnadsdebattören Gert Wingårdh vikten av en krog på ett stadsdelstorg:

– Det är jätteviktigt och man saknar ju det helt borta på nya Opaltorget. Så i min värld är en pizzeria eller vilken servering som helst extremt angelägen att få på plats vid ett nytt torg.

Sedan Opaltorgets förvaltning, som från början höll i trådarna för det nya torget, delats upp i olika bolag vill ingen lägre ta ansvar för löftet om en ny lokal.

Detta trots att det enligt krogägarna Sabri och Josef Asmar var en förutsättning för att de skulle få hyra in sig i den tillfälliga byggnaden, som de nu sagts upp ifrån.

Opalens krog snuvad på nya lokalen

"Inte klart"

Enligt ägarna ryktas det om att en annan restaurang istället ska få öppna i den lediga lokalen under studentbostäderna.

Men enligt Niklas Ericson, projektutveckling på Offentliga hus, som nu äger den aktuella fastigheten, menar att inget ännu är bestämt.

– Vi känner inte igen bilden att någon lokal i ett tidigare skede har blivit bortlovad. För närvarande har vi ett antal diskussioner pågående avseende lokalerna i studenthuset, än så länge har vi inte bestämt exakt hur dessa lokaler kommer att fördelas, skriver han i ett mail till tidningen.

Vi är GBG