HALT. Dubbelt så många som vanligt söker sjukvård efter halkolyckor. Foto: Mostphotos

Ortopedens uppmaning: Håll er inne

Dubbelt så många halkolyckor och personal som flyttats till covid-vården. Det är situationen på ortopeden på Sahlgrenska just nu.

  • Publicerad 08:06, 12 jan 2021

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Den plötsliga ishalkan i Göteborg har gjort att akutmottagningen fått dubbelt så många patienter som halkat och skadat sig än hur det brukar vara den här tiden på året.

– Med ytterligare ishalka i veckan räknar vi med ännu fler, säger Anders Jönsson, överläkare ortopedi på Sahlgrenska universitetssjukhuset.  

Tusentals göteborgare fick gratis broddar

Samtidigt har flera operationsläkare som normalt arbetar med benbrott flyttats till att arbeta med intensivvård av coronapatienter.

– Vi har ett väldigt begränsat operationsutrymme, säger Anders Jönsson.

Hur hanterar ni det?

– Vi hanterar det genom att beta av den väntelista som går och öka flödeshastigheten. Många får skickas hem. Vi pratar om dagar i förlängda tider.

Innebär det några risker för patienterna?

– Vissa diagnoser går ju inte att skicka hem, men för de som skickas hem så är det egentligen inga risker om man inte får vänta riktigt länge. Men som patient vill man naturligtvis bli omhändertagen så snabbt som möjligt, säger Anders Jönsson.

När man halkar är det vanligt att man tar emot sig med armarna, därför är handledsskador vanliga. Likaså fotleder som vrider sig och bryts.

– Det är framförallt äldre som snubblar, men även yngre förekommer, säger Anders Jönsson.

Har du någon uppmaning till göteborgarna?

– Det är ett exceptionellt läge. Man bör hålla sig inne. Sjukhusen har det oerhört ansträngt, inte minst med covid-vården. Den här halkan var verkligen ingenting vi hade önskat. Om man måste ut kan broddar minska riskerna, säger Anders Jönsson.  

Göteborgsnöje

Filmen om Nationalteatern premiärvisas på filmfestivalen

Nöje Premiär. Extrainsatt i sista sekund. "Vi är barn av vår tid" har extrainsatts i Göteborgs filmfestivals program. Den 6 februari visas filmen, som därmed får världspremiär.tisdag 26/1 16:37

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20