HALT. Dubbelt så många som vanligt söker sjukvård efter halkolyckor. Foto: Mostphotos

Ortopedens uppmaning: Håll er inne

Dubbelt så många halkolyckor och personal som flyttats till covid-vården. Det är situationen på ortopeden på Sahlgrenska just nu.

  • Publicerad 08:06, 12 jan 2021

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Den plötsliga ishalkan i Göteborg har gjort att akutmottagningen fått dubbelt så många patienter som halkat och skadat sig än hur det brukar vara den här tiden på året.

– Med ytterligare ishalka i veckan räknar vi med ännu fler, säger Anders Jönsson, överläkare ortopedi på Sahlgrenska universitetssjukhuset.  

Tusentals göteborgare fick gratis broddar

Samtidigt har flera operationsläkare som normalt arbetar med benbrott flyttats till att arbeta med intensivvård av coronapatienter.

– Vi har ett väldigt begränsat operationsutrymme, säger Anders Jönsson.

Hur hanterar ni det?

– Vi hanterar det genom att beta av den väntelista som går och öka flödeshastigheten. Många får skickas hem. Vi pratar om dagar i förlängda tider.

Innebär det några risker för patienterna?

– Vissa diagnoser går ju inte att skicka hem, men för de som skickas hem så är det egentligen inga risker om man inte får vänta riktigt länge. Men som patient vill man naturligtvis bli omhändertagen så snabbt som möjligt, säger Anders Jönsson.

När man halkar är det vanligt att man tar emot sig med armarna, därför är handledsskador vanliga. Likaså fotleder som vrider sig och bryts.

– Det är framförallt äldre som snubblar, men även yngre förekommer, säger Anders Jönsson.

Har du någon uppmaning till göteborgarna?

– Det är ett exceptionellt läge. Man bör hålla sig inne. Sjukhusen har det oerhört ansträngt, inte minst med covid-vården. Den här halkan var verkligen ingenting vi hade önskat. Om man måste ut kan broddar minska riskerna, säger Anders Jönsson.  

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12