Axet och Mellansteg. Foto: Göteborgs Stad

Osäker framtid för Axet och Mellansteget

Framtiden för Mellansteget och Axet ser dyster ut, det konstaterar förvaltningen efter försöken att hitta en alternativ finansiering av verksamheterna.

  • Publicerad 17:10, 29 maj 2019

I december förra året fattade stadsdelsnämnden Askim-Frölunda-Högsbo, AFH, beslut om att lägga ned Axet och Mellansteget.

Att lägga ned verksamheterna, som bedriver daglig sysselsättning för personer med psykiska funktionsnedsättningar, var ett sätt att spara pengar och få balans i stadsdelens ekonomi.

Efter nedläggningsbeskedet kom ett yrkande från Socialdemokraterna, Demokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet om att använda 3,4 miljoner kronor av nämndens buffert (medel som ännu inte fördelats) för att rädda Mellansteget och Axet. De gav även förvaltningen i uppdrag att utreda om andra aktörer som exempelvis sjukvården skulle kunna finansiera verksamheterna. Allianspartierna försökte stoppa yrkandet men blev överkörda.

Trots sparkrav – rehabverksamhet röstades kvar i nämnden

Än så länge har ingen av de tillfrågade aktörerna lämnat ett konkret svar dock är bedömningen från AFH att chansen att hitta en alternativ finansiering liten då de inte är ensamma om att ha en ansträngd ekonomi.

– Det ekonomiska läget inom den egna verksamheten är en anledning som vi fått som svar på varför vissa tillfrågade aktörer inte kan tänka sig finansiera Axet och Mellansteget. De flesta offentliga organisationer har stora utmaningar rent ekonomiskt, säger Karita Saapunki Björk, sektorschef för Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder på stadsdelsförvaltningen AFH.

I nuläget bedrivs Axet och Mellansteget som vanligt med medlen som de fyra partierna önskade.

– De kommer att vara igång som vanligt till något annat beslut fattas, säger Karita Saapunki Björk.

Facket rasar efter nedskärningarna

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11