Hotad. Det är i nuläget oklart hur fritidsparken i Eriksbo ska drivas vidare. Foto: Läsarbild

Osäker framtid för fritidsparken i Eriksbo

Ännu en oas i förorten är hotad. Nu är det framtiden för Eriksbo fritidspark som står på spel. Orsaken är att Grundskoleförvaltningen inte längre vill stå för kostnaderna.

  • Publicerad 12:10, 12 okt 2019

I över 30 år har barn i Eriksbo i Angered haft möjlighet att träffa och kela med allt från kaniner till hästar i områdets fritidspark.

– Det har alltid var ett naturligt ställe för att hand om om djur. Barnen har kunnat utföra lättare djurskötsel och lärt sig av det, säger Malin Bengtsson, boende i Eriksbo.

Driften av parken har pendlat genom åren mellan kommunen och ideella krafter.

I nuläget står Eriksboskolan som ansvarig men nu vill Grundskoleförvaltningen lyfta ansvaret från skolan.

"Pengarna tas från skolans budget"

Orsaken är dels att djurskötsel ligger utanför skolans huvuduppgift dels kostnaden för verksamheten som uppgår till cirka 800 000 kronor per år.

– Pengarna tas från skolans budget. Grundskoleförvaltningens bedömning är att dessa pengar gör större nytta i undervisningen av eleverna, Lisa Sipari, planeringsledare externa relationer, Grundskoleförvaltningen.

Därför letar förvaltningen efter en aktör som kan ta över parken.

Hittills har park- och naturförvaltningen och Familjebostäder sagt nej. Medborgarskolan har inte lämnat ett slutgiltigt besked och projekt Stadslandet har lämnat förslag på två möjliga aktörer.

Galaxens trygghet i Bergsjön är hotad

Grisar, getter och kaniner

Fritidsparken har i dagsläget bland annat getter, grisar och kaniner och tar emot mellan 10 och 20 besökare varje vardag vardagar och cirka 30 under helgerna. Det är huvudsakligen förskolebarn, i sällskap med vuxen, som besöker verksamheten.

Vad händer med parken om ingen vill ta över ansvaret?

– Vad vi känner till är det i dag ingen som vill/kan ta över ansvaret. Vi har inte bestämt exakt vad som ska ske med fritidsparken än, säger Lisa Sipari.

Malin Bengtsson har redan märkt att verksamheten har påverkats negativt. Bland annat har öppettiderna förändrats i såväl djurgårdarna som i parkleken.

– Det gynnar inte barnen i området. Tvärtom, de drar undan mattan där det behövs göras en insats i stället.

Vi är GBG