Osäker framtid för kanotpoolen i Vättlefjäll

Kanotpoolen har funnits i Vättlefjäll i 45 år. Nu ser framtiden osäker ut. Kommunen har dragit sig ur samarbetet med Friluftsfrämjandet i Angered som sedan många år drivit en stor del av kanotuthyrningen med ideella krafter med kommunen som hälftenägande partner.

  • Publicerad 06:30, 27 apr 2019

– Vi känner en stor osäkerhet för vi vet inte hur det kommer att fungera den här säsongen, säger Hans Fallström, ordförande för Friluftsfrämjandet i Angered och engagerad i Kanotpoolen i nästan 40 år.

I 25 år har upplägget varit att Friluftsfrämjandet Angered har stått för bemanningen i kanotuthyrningen under veckoslut och helgdagar och skött delar av ekonomi och bokning. SDF Angered  har stått för bland annat bemanning på vardagar.

Anledningen till att kommunen har dragit sig ur beror på att samarbetet kan vara ett lagbrott.

– Vi har under flera år haft avtal i olika former med Friluftsfrämjandet avseende Kanotpoolen. I höstas vid en genomgång blev det dock tydligt att avtalet kan strida mot kommunallagen och det är därför vi sagt upp avtalet, säger Lotta Wikström, sektorchef, samhälle och kultur, SDF Angered.

Vanligtvis drar kanotpoolen igång uthyrningsverksamheten i maj.

– Vi kommer att hålla öppet under veckosluten precis som alla andra år hela säsongen. Även vardagsuthyrning till skolklasser från maj fram till sommarlovet kommer vi att sköta ideellt fast vi inte har kapaciteten för det. Under sommaren och hösten kommer kanotpoolen tyvärr att vara stängd på vardagar, säger Hans Fallström och fortsätter:

– Vi som är ideella brukar jobba på helgerna och när vädret är bra är allt uthyrt. Det är inte bara Angeredsbor, utan det kommer folk från hela Göteborg med kranskommuner. Även danskar, belgare och tyskar hittar hit.

Lyfts fram som turistmål

Hans Fallström poängterar även att många turistsidor som kretsar kring Göteborg, lyfter fram kanotpoolen.

– Det är underligt att man skyltar och skryter om det men sen vill man inte vara delaktig, säger han.

Från stadsdelens sida uppskattas verksamheten men det går inte att ge några garantier.

– Vi har fortsatt kontakt med Kanotpoolen men det är för tidigt att säga vilken roll stadsdelen kan komma att ha framöver, säger Lotta Wikström.

Vad hoppas ni på?

– Vi hoppas på en annan långsiktig partner. Vi har omkring 400 medlemmar. Det ökar varje år, friluftsliv ligger i tiden. Vi bedriver en önskvärd verksamhet i samhället i en stadsdel som behöver allt som är positivt. Det vill vi fortsätta göra, säger Hans Fallström.

Paddla kanot. (Arkivbild) Foto: Henning Degerman

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57