Kommer till Göteborg. Oscarsbelönade skådespelaren Juliette Binoche prisas av Göteborgs filmfestival och kommer till staden för att ta emot priset. Foto: Wikipedia Common

Oscarsbelönad skådespelare till Göteborgs filmfestival

Hyllade franska skådespelaren Juliette Binoche kommer till Göteborgs filmfestival. Dels för att ta emot priset Honorary Dragon Award. Dels för att hålla en masterclass.

  • Publicerad 10:36, 3 jan 2018

Den Oscarsbelönade 53-åriga skådespelaren Juliette Binoche är en av fransk films största internationella stjärnor. Med roller i filmer som "Den engelska patienten" (1996), "De älskande på Pont Neuf" (1991), trilogin "Frihet – den blå filmen" (1993), "Den vita filmen" (1994) och "Den röda filmen" (1994) " samt "Varats olidliga lätthet" (1988) gjorde hon tidigt intryck på filmduken.

Totalt har Juliette Binoche cirka 70 filmroller bakom sig.

För dessa sina insatser prisas hon nu av Göteborgs filmfestival och tilldelas det prestigefyllda Honorary Dragon Award.

– Som en av vår tids mest inflytelserika skådespelare har Juliette Binoche gjort en lång rad ikoniska rolltolkningar som format den moderna europeiska filmhistorien. Hon har en unik förmåga att med små gester antyda djupt kända passioner och sorger, och har i en rad oförglömliga filmer utforskat den romantiska melankolins poetiska spännvidd. Samtidigt är hon en mångsidig skådespelare som gjutit liv i en mångfald av dramatiska, komiska och tragiska stilar, säger Jonas Holmberg,Göteborgs filmfestivals konstnärlig ledare i ett pressmeddelande.

Hon kommer ta emot priset på plats i Göteborg under en ceremoni på festivalens sista helg, den 3 februari.

– Först och främst vill jag tacka Göteborg Film Festival för det här hederspriset! Jag tar det som en blinkning, en klapp på axeln eller rentav som en kram! Det är nästan så jag vill säga att jag hoppas att priset inte är alltför allvarligt menat. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad som får arbeta med det jag gör, att jag fortfarande har lyckan att känna samma passion för mitt yrke men också att jag får känna att jag har mycket kvar att lära, säger Juliette Binoche i ett pressmeddelande.

Hon kommer besöka filmfestivalen mellan den 2 och 4 februari för att hålla en masterclass med fokus på "Scener ur ett äktenskap", med anledning av hundraårsfirandet av Ingemar Bergman.

– Intelligensen, känsligheten och ärligheten som får sitt uttryck i den här filmen överväldigar mig; det känns som om Bergman var förmögen att i sitt skrivande blottlägga både de mörka och ljusa sidorna i sitt liv. Humor hjälper en uthärda det outhärdliga och visar att livet inte är en raksträcka utan en rad motsägelsefulla, härliga, elaka, roliga och vrickade vägar. Liv Ullmann och Erland Josephson är fantastiska individer och skådespelare och det de tillsammans gestaltar är en sann gåva till mänskligheten, säger Juliette Binoche vidare i pressmeddelandet.

Hon har vid flera tillfällen prisats för sina insatser. 1997 belönades hon med en Oscar för bästa biroll i "Den engelska patienten".

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG