I mål. Fridykaren Oskar Lundblad mottogs av jubel efter att ha lyckats simma 75 meter under isen i Sisjön i söndags. Foto: Markus Andersson

Oskar simmade 75 meter under isen i Sisjön

Fridykaren Oskar Lundblad lyckades i söndags med sin svårslagna utmaning: Simma 75 meter under isen i Sisjön – utan lufttub. Även målet för hans insamling till Barncancerfonden nåddes med 11 550 skänkta kronor.

  • Publicerad 06:30, 27 feb 2021

Han hade tyckt att detta med att simma 75 meter under isen hade varit en idiotisk grej att göra. Därför bestämde jag mig för att hedra hans minne samtidigt som det är för en bra sak.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Ett djupt andetag. Sedan dök han ner under isen i det fyragradiga vattnet.

En liten publikskara hade samlats ute på Sisjön i söndags för att bevittna när fridykaren Oskar Lundblad antog utmaningen att simma 75 meter under isen.

Och han lyckades med råge.

– Jag hade till och med kunnat fortsätta lite till. Det gäller att hålla sig lugn, annars går pulsen upp och då förbrukar man det syre man behöver för den sträckan.

Mycket säkerhet

Tack vare säkerhetsarrangemanget med ett tiotal dykare på plats, såväl andra fridykare som instruktörer från Flying Divers, kunde han hålla nervositeten borta.

– En stund innan själva dyket gäller det att få ner pulsen och slappna av. Jag lyckades där gå in i en bubbla av fullständig tillit.

Förutom de två isvakarna för start och mål sågades ytterligare fem vakar upp längs sträckan, om han inte hade kunnat ta sig hela vägen. Dessutom hade säkerhetslinor spänts upp under vattnet för att hjälpa honom att hålla kursen.

– Direkt efteråt fick jag en jättekick, helt underbart, men några timmar senare blev jag jättetrött. Det var ju så skönt att ha det gjort. När man gjort en såhär stor grej av det hade man ju inte velat misslyckas.

Gick genom havsisen – avliden

Hyllar bonuspappa

I samband med dykförsöket startade Oskar Lundblad en insamling till Barncancerfonden. Målet var att samla in 10 000 kronor och redan dagen efter var den uppe i 11 550 kronor.

Det var när hans bonuspappa gick bort i cancer för några veckor sedan som han fick idén till insamlingen.

– Han hade tyckt att detta med att simma 75 meter under isen hade varit en idiotisk grej att göra. Därför bestämde jag mig för att hedra hans minne samtidigt som det är för en bra sak.

Tio år sen sist: Nu kan besättningen öva på is

Stor fara

Om det blir någon repris av söndagens isdyk återstår att se, men då är det ingen omöjlighet att sträckan förlängs.

– Nu är det ju tio år sedan vi hade så pass här tjock is, så vi får väl se. Då siktar jag nog på att slå rekordet, 100 meter borde inte vara omöjligt.

Oskar Lundblad vill dock betona faran med att simma under isen och uppmanar ingen utan kunskap och tillgång till professionella dykare att testa.

– Det är viktigt att poängtera eftersom det annars kan bli livsfarligt.

Isdramat: Drog upp fyra personer ur vattnet

Insamlingen

Oskar Lundblads insamling till barncancerfonden heter "75 meter under is på ett andetag"

Insamlingsmål: 10 000 kronor

Insamlat 22 februari: 11 550 kronor.

Pågår fram till 30 april.

Visa merVisa mindre

Information om isdykning från Svenska Sportdykarförbundet

Det är lockande att simma in under isen och se dess skönhet men det är en hel del man bör tänka på innan man ge sig in under istäcket. Utan erfarenhet och kunskap kan den härliga upplevelsen snabbt förbytas till en skräckupplevelse eller i värsta fall till en tragisk olycka. Även om sikten är fin och klar kan det hända att man inte ser vaken – även om man är nära den.

För mer information: Svenska Sportdykarförbundet

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20