Roligt sommarjobb. 17-årige Ossian Wright tycker att det bästa med sommarjobbet som parkskötare är att träffa kompisar, som arbetsledaren Imran Iqbal.. Foto: Dino Soldin

Ossian växer med sommarjobbet i parken

"Jag känner mig smart som mamma och pappa", utbrast Ossian Wright hemma vid middagsbordet efter en dag på sommarjobbet som parkskötare. Att han har Downs Syndrom var inget hinder för att få jobbet.

  • Publicerad 05:30, 7 jul 2021

Det har gett honom självkänsla och att han känner sig värdefull, vilket är otroligt viktigt för människovärdet.

Det är en solig onsdag i slutet av juni och 17-årige Ossian Wright från Donsö jobbar sin sista vecka på feriejobbet som parkskötare innan det blivit dags för ett välförtjänt sommarlov.

Tillsammans med sin arbetsgrupp befinner han sig i en park intill Wavrinskys plats och är i full gång med att rensa ogräs mellan stenplattorna i skuggan av ett stort träd.

– Det bästa med jobbet är att träffa kompisar och Imran är min best friend. Han är schysst och gullig, säger han och ler pillemariskt mot sin arbetsledare Imran Iqbal, som satts in extra för att handleda Ossian eftersom det inte var möjligt att ha en ledsagare på jobbet.

– Jag har tidigare jobbat med barn och ungdomar med diagnoser som lärare och det är väldigt roligt att jobba med Ossian.

Gustav cyklar 20 mil i veckan för att klara vardagen

Älskar djur

Under två veckor har arbetsgruppen varit runt i hela staden för att rensa ogräs och plocka skräp, bland annat i Vasaparken och vid Seminariegatan.

Ossian, som drömmer om att bli bonde, uppskattar att få vara ute i naturen.

– Jag tycker mycket om djur; kor, hästar, grisar, hönor och gäss, säger han och tillägger att han gärna vill köra traktor.

Till hösten väntar vidare studier på Forshagaakademin i Värmland, men först ska han njuta av sommar och ledighet, som nog kommer att innehålla en hel del både löpning och simning – två av hans stora intressen.

– Och spela Pokémon. Pikauchu är min favoritpokémon.

Frida höll vernissage i det gröna

"Viktigt för människovärdet"

Det var när Ossians mamma Mia Wright hörde från en kvinna i Skåne att hennes barn med Downs Syndrom fått ett kommunalt feriejobb som hon kontaktade Göteborgs stad för Ossians räkning.

– De var så hjälpsamma och tillmötesgående. Det är jättebra med ett jobb där man lär sig rutiner och där man deltar på samma villkor som alla andra. Det har gett honom självkänsla och att han känner sig värdefull, vilket är otroligt viktigt för människovärdet.

Familjen uppmuntrar nu Ossian i hans framtida utbildning för att han så småningom ska kunna träna mot ett yrke.

– Alla vill att ens barn ska utvecklas så mycket som möjligt och få chansen att nå sin fulla potential.

Michael hyllades med brandbil från 1937

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12