Roligt sommarjobb. 17-årige Ossian Wright tycker att det bästa med sommarjobbet som parkskötare är att träffa kompisar, som arbetsledaren Imran Iqbal.. Foto: Dino Soldin

Ossian växer med sommarjobbet i parken

"Jag känner mig smart som mamma och pappa", utbrast Ossian Wright hemma vid middagsbordet efter en dag på sommarjobbet som parkskötare. Att han har Downs Syndrom var inget hinder för att få jobbet.

  • Publicerad 05:30, 7 jul 2021

Det har gett honom självkänsla och att han känner sig värdefull, vilket är otroligt viktigt för människovärdet.

Det är en solig onsdag i slutet av juni och 17-årige Ossian Wright från Donsö jobbar sin sista vecka på feriejobbet som parkskötare innan det blivit dags för ett välförtjänt sommarlov.

Tillsammans med sin arbetsgrupp befinner han sig i en park intill Wavrinskys plats och är i full gång med att rensa ogräs mellan stenplattorna i skuggan av ett stort träd.

– Det bästa med jobbet är att träffa kompisar och Imran är min best friend. Han är schysst och gullig, säger han och ler pillemariskt mot sin arbetsledare Imran Iqbal, som satts in extra för att handleda Ossian eftersom det inte var möjligt att ha en ledsagare på jobbet.

– Jag har tidigare jobbat med barn och ungdomar med diagnoser som lärare och det är väldigt roligt att jobba med Ossian.

Gustav cyklar 20 mil i veckan för att klara vardagen

Älskar djur

Under två veckor har arbetsgruppen varit runt i hela staden för att rensa ogräs och plocka skräp, bland annat i Vasaparken och vid Seminariegatan.

Ossian, som drömmer om att bli bonde, uppskattar att få vara ute i naturen.

– Jag tycker mycket om djur; kor, hästar, grisar, hönor och gäss, säger han och tillägger att han gärna vill köra traktor.

Till hösten väntar vidare studier på Forshagaakademin i Värmland, men först ska han njuta av sommar och ledighet, som nog kommer att innehålla en hel del både löpning och simning – två av hans stora intressen.

– Och spela Pokémon. Pikauchu är min favoritpokémon.

Frida höll vernissage i det gröna

"Viktigt för människovärdet"

Det var när Ossians mamma Mia Wright hörde från en kvinna i Skåne att hennes barn med Downs Syndrom fått ett kommunalt feriejobb som hon kontaktade Göteborgs stad för Ossians räkning.

– De var så hjälpsamma och tillmötesgående. Det är jättebra med ett jobb där man lär sig rutiner och där man deltar på samma villkor som alla andra. Det har gett honom självkänsla och att han känner sig värdefull, vilket är otroligt viktigt för människovärdet.

Familjen uppmuntrar nu Ossian i hans framtida utbildning för att han så småningom ska kunna träna mot ett yrke.

– Alla vill att ens barn ska utvecklas så mycket som möjligt och få chansen att nå sin fulla potential.

Michael hyllades med brandbil från 1937

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47