Jungman. Nu har göteborgaren Johannes Lief mönstrat på Ostindiefararen i Helsingborg.

Ostindiefararen seglar vidare

Det finns inget som kan jämföras med kamratskapen ombord. Därför har göteborgaren Johannes Lief nu mönstrat på Ostindiefararen Götheborg för andra gången.

  • Publicerad 11:20, 24 jun 2022

Jag var en riktig landkrabba.

Johannes Lief är stressad när han svarar i telefon i Helsingborg. Han har precis klivit ombord på Ostindiefararen Götheborg för att följa med under nästa etapp mot Finland.

Nu ska maten strax serveras i mässen och han vill inte missa ett ögonblick tillsammans med de andra.

– Det är communityn som gör att jag är helt såld på det här. Jag fick massor av nya vänner när jag reste förra gången, berättar han.

Johannes första seglats var en ren impulshandling. En kompis berättade att han hade anmält sig till Ostindifararens sommarresa i Vänern 2015. Johannes Lief tyckte att det lät som en strålande idé – trots att han hade noll erfarenhet av segling.

– Jag var en riktig landkrabba, kunde ingenting om båtar,. Ändå hakade jag på direkt, säger han.

Vänner för livet

Efter den första turen var han helt fast. Kamratskapen ombord liknade ingenting annat, han hade varit med om tidigare. Han fick vänner för livet.

– Nu bor jag i ett kollektiv i Göteborg tillsammans med tre andra ostindiefarare.

Johannes tycker att den brokiga samlingen av människor ombord är det bästa med seglatserna. Totalt består besättningen av 80 personer, blandat professionell personal och betalande gäster.

– Eftersom jag är amatör arbetar jag som jungman. Det betyder mycket arbete med seglen som ska hissas och tas ner efter hand.

Mönstrar på igen

När Johannes mönstrar av i Helsingfors reser han hem för några veckor. Därefter kliver han återigen ombord på Ostindiefararen i augusti.

– Då ska jag resa med under etappen mellan London och Bremenhaven i Tyskland, säger han.

Efter det släpper Johannes skeppet ur sikte och Götheborg fortsätter sin kringelikrokiga resa mot Asien. Planen är att övervintra i Medelhavet innan fören vänds österut. Målet är att avsluta färden i Shanghai i september 2023.

Här stannar Ostindiefararen på sin väg mot Shanghai

Resan började i Göteborg 8 juni

Första stoppet var Helsingborg 14-17 juni

Nästa stopp är:

Helsingfors 23-27 juni

Stockholm 7-13 juli

Köpenhamn 20-24 juli

Oslo 28-31 jul

London 8-12 augusti

Bremerhaven 17-21 augusti

Lissabonn 5-8 september

De övriga stoppen meddelas efter hand

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47