Otippade utspelet: Nytt samarbete petar S från makten

I era på 24 år kan nu vara över. En valteknisk överenskommelse mellan Alliansen och de rödgrönrosa gör att Socialdemokraterna kan förlora styret över Göteborg.

  • Publicerad 13:43, 7 nov 2018

Det parlamentariska läget efter valet i Göteborg har varit svårt. Inget av blocken har haft egen majoritet. Under onsdagen presenterade Alliansen, som är det största budgetalternativet, en lösning på hur staden kan styras.

– Vi kan i dag presentera ett nytt styre för Göteborg. Efter att det rödgröna styret har fallit isär har vi sett att det finns ett nytt budgetalternativ som är det näst största – det rödgrönrosa. Därför har vi följt den praxis som finns och ingått en valteknisk överenskommelse.

Vad innebär överenskommelsen?

– Det innebär att vi tar ordförande och förste vice ordförandeposterna i nämnder och bolag, medan de rödgrönrosa tar andre vice ordförandeposter. Tanken är att överenskommelsen ska gälla hela mandatperioden. Vårt förslag till ordförande är jag, Axel Josefsson och vårt förslag till vice ordförande är Helene Odenjung, säger Axel Josefson (M).

Uppgörelsen kommer bara ett dygn efter att de rödgrönrosa presenterade sitt samarbete – utan Socialdemokraterna.

Läs också: Nytt rödgrönrosa block – fimpar S

Överenskommelsen mellan Alliansen och de rödgrönrosa handlar inte om något politiskt samarbete.

– Vi följer bara praxis om att den styrande koalitionen sluter en överenskommelse med det största oppositionsblocket, säger Axel Josefson.

– Det är på samma sätt som att vi har varit det största oppositionsblocket i 24 år. Enda skillnaden nu är att det är vi som är det styrande blocket. Det är fullständigt rimligt, säger David Lega (KD).

För de rödgrönrosa innebär samarbetet att de hamnar i opposition, och i en sämre position än om Socialdemokraterna hade valt att samarbeta med dem.

– Det är naturligtvis otroligt sorgligt att Socialdemokraterna inte vill samarbeta med oss för att skapa ett större block än Alliansen, säger Daniel Bernmar (V) om det nya samarbetet.

Tror du det finns en chans att Socialdemokraterna kommer vända och vilja samarbeta med er?

– Det får dom svara på. Vi är öppna för att de röstar på vår budget. Det är de förutsättningarna vi har i dag. Några andra förutsättningar finns inte. Tiden är för knapp, säger Daniel Bernmar (V).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG