Får kritik. Arbetsmiljöverket riktar kritik mot Nytorpsskolan i Hammarkullen. Foto: Sacharias Källdén

Otrygg arbetsmiljö på Nytorpsskolan – myndighet kräver åtgärder

Arbetsmiljöverket kräver nu flera åtgärder på Nytorpsskolan för att få bukt med den otrygga arbetsmiljön på skolan. Det rapporterar GP.

  • Publicerad 12:51, 7 apr 2021

Arbetsmiljöverket lyfte bra saker som jag tror hela förvaltningen kan ta till sig av.

Det var under hösten som lärarfacket anmälde Nytorpsskolan till Arbetsmiljöverket efter flera incidenter där personal känt sig otrygga på skolan. Efter besök på skolan har myndigheten tagit beslut om att en rad åtgärder måste vidtas. Det skriver Göteborgs-Posten.

Arbetsmiljöverket konstaterar bland annat att det inte finns en riskbedömning av våld och hot, samt starkt psykiskt påfrestande arbete, inför att elever med särskilda behov börjar på skolan.

De noterar även att vikarier inte får tillräckligt med information om det förebyggande arbetet mot våld och hot. Vikarierna har heller inte någon möjlighet att på ett enkelt sätt anmäla tillbud eller olycksfall på arbetsplatsen.

Lösa lister, som skulle kunna användas som tillhyggen, upptäcktes förra året men har inte åtgärdats än.

"Vi är på gång"

Rektor Else-Marie Hallqvist berättar för GP att ett förbättringsarbete på skolan har inletts, men att det finns förbättringspotential.

– Jag tycker verkligen att vi är på gång. Sedan lyfte Arbetsmiljöverket bra saker som jag tror hela förvaltningen kan ta till sig av, säger hon och tillägger:

– Våra elever badas aldrig i svenska språket. Om staten tar över ansvaret för skolor i särskilt utsatta områden tror jag att man skulle kunna jobba på ett helt annat sätt med resurser och erfarenheter.

"Behöver stöd från centralt håll"

Axel Darvik (L), grundskolenämndens ordförande, säger till GP att kulturen på skolan måste ändras för att förbättra arbetsmiljön för skolans personal.

– Det behövs ett professionellt stöd. Lärare behöver stöd från centralt håll, där man får hjälp att hantera stökiga elever.