Ovanligt få villainbrott hittills i år

Villainbrotten i Askim, Billdal och Hovås har i år minskat med 70 procent jämfört med samma tidpunkt 2020. Polisen: "Kan vara en pandemieffekt".

  • Publicerad 06:30, 6 nov 2021

Larm är bra, men tänk också på att inte förvara stöldbegärliga saker precis innanför dörren eller i fönstret, det gäller även nyckelskåpet med bilnycklarna.

I Askim, Billdal och Hovås har det hittills i år skett 14 villainbrott.
Det kan jämföras med 46 vid samma tidpunkt förra året, vilket innebär en minskning med 70 procent.

I februari 2020 skedde en stor inbrottsvåg i Askim och Hovås, vilket kraftigt bidrog till den höga statistiken, för att sedan sjunka rejält när pandemin kom.

– Det kan handla om en pandemieffekt när fler jobbat hemifrån och överlag varit mer hemma säger Niklas Svensson, lokalpolis område syd.

När det skett ett inbrott i ett område är risken stor att det sker fler, menar han.

– Från det vi sett tidigare i de här områdena är att det är lite proffsigare tjuvar som också är snabbrörliga. Redan dagen efter kan befinna sig i en ny stad, vilket gör brotten svåruppklarade. Största chansen att gripa dessa personer är att bakspåra, det vill säga att man tar någon med godset och börjar därifrån.

Vad är det som oftast skäls?

– I princip det man kan bära med sig i en ryggsäck, som smycken och kontanter.

Hur skyddar man sig mot inbrott?

– Larm är bra, men tänk också på att inte förvara stöldbegärliga saker precis innanför dörren eller i fönstret, det gäller även nyckelskåpet med bilnycklarna. Grannsamverkan där man hjälps åt att hålla koll är positivt och att inte ha alltför mycket växtlighet intill huset. Skulle oturen vara framme kan det vara bra att redan i förväg skriva en lista över ens värdesaker.

Vi är GBG

    Vi är GBG