Lugnt. Kistkylarna på krematoriet på Kvibergs kyrkogård är just nu fyllt till en tredje del. Foto: Bert Leandersson

Ovanligt lugnt på Göteborgs kyrkogårdar

När det var som värst förra året var kistkylarna i Göteborgs krematorium på Kvibergs kyrkogård nästan fulla. Nu är beläggningen en knapp tredjedel.

  • Publicerad 05:30, 23 feb 2021

Katarina Evenseth, Göteborgs kyrkogårdsförvaltning Foto: Kyrkoförvaltnignen

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

– Det är ovanligt lugnt för att vara februarimånad när det gäller avlidna som förvaras hos oss i avvaktan för kremation eller begravning, säger Katarina Evenseth, chef begravningsavdelningen i Göteborg, Svenska kyrkan.

Kyrkoförvaltningen, numera kallad Göteborgs begravningssamfällighet, såg en topp under december och januari men trycket har mattas av den senaste tiden.

– Nu är våra kistkylar fyllda till ungefär en tredje del så vi har marginaler. Det känns gott, det tyder på att ledet innan oss, sjukvården funkar bra.

Kremation utan begravning

Samtidigt väntar många med begravningsceremonierna och fler väljer direktkremation, vill säga en kremering utan att har begravningen innan.

– Istället har man en ceremoni med urna vid ett senare tillfälle. Det är många som är försiktiga nu av förklarliga skäl.

Här dog flest göteborgare i corona 2020

Trycket på begravningsenheten var som värst under förra våren.

Det handlade främst om långa väntetider för att titta ut en gravplats och kistkylarna var belagda till omkring 75 och 80 procent.

Utomhus

Då började kyrkorna att erbjuda utomhusbegravningar.

– Det var uppskattat av de familjer som valde det. Och när gränsen på 20 personer infördes fick fler möjlighet att ta ett avsked genom att komma till graven i anslutning till eller under själva begravningsdagen, säger Katarina Evenseth.

Hon vädjar till människor att fortsätta hålla ut och följa senaste restriktionerna.

– Vi hoppas att människor lyssnar på Folkhälsomyndigheterna så att vi inte utsätter varandra för onödig smitta.

Vädjan: Avboka inte begravningen

Visste du att ...

.. i Göteborg kremeras cirka 80 procent av de avlidna. Krematoriet finns på Kvibergs kyrkogård vid Kortedalavägen.

Under 2020 dog totalt 574 göteborgare i covid-19.  Av dessa dog 59 procent, 338 personer på ett äldreboende, enligt siffror från Socialstyrelsen.

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00