NYTT KVARTER. Bräcke diakoni bygger ett nytt kvarter och vill bidra till integrationen, säger Helene Mellberg, vd, Bräcke diakoni. Foto: Codesign/Sofia Sabel

Oväntad aktör bygger helt nytt kvarter på Hisingen

Bräcke diakoni ger sig in i byggbranschen och skapar ett helt nytt kvarter på Hisingen – Lefflers Park. Med billiga hyresrätter, verksamhetslokaler och ett LSS-boende är tanken att skapa nya möten och bidra till integration.

  • Publicerad 06:30, 29 sep 2018

Vård och omsorg har varit stiftelsens Bräcke diakonis huvudfrågor i nästan 100 år. Nu utvidgar de verksamheten och bygger bostäder.

– Grunden är en stor integrationstanke eftersom vi har ett stort markområde med stora möjligheter att bygga. Vi känner att vi som organisation vill få fler vanliga till göteborgare till oss, säger Helene Mellström, vd, Bräcke diakoni. 

Bostadskvarteret kommer innehålla LSS-boende, verksamhetslokaler och 80 hyresrätter i varierande storlek men de mindre lägenheterna kommer att dominera.

– Själva huset blir inte billigt men vi har haft en tanke om att bostäderna ska vara billiga att hyra. Vi bygger många små lägenheter, ettor. Om man kan hålla ner kvadratmeterna kan man hålla ner hyran, säger Helene Mellström.

Förhoppningen är att det nya kvarteret blir en blandning av studenter, barnfamiljer och äldre.

– Det är hela idén och gärna personer som tycker det är kul att träffa folk. Husen byggs med ytor för gemenskap som terrasser på taken och utemiljö för att umgås i.

Planen är att de nya bostäderna ska var inflyttningsklara under år 2020.

Kommer ni fortsätta att bygga bostäder?

– Detta är ett första steg på allt vi kan bygga i området. Vi hade gärna byggt ett äldreboende i nästa steg men då behöver vi avtal med Göteborgs kommun, säger Helene Mellström.

Bräcke diakoni

Är: En fristående stiftelse inom hälsovård, funktionshinder och äldreomsorg utan vinstintresse.

Grundades: År 1923 av biskop Edvard Rohde

Vi är GBG