Oväntade planen: Ridskolan gör plats åt bostäder

Nu kan Askims Fältrittklubbs ridanläggning vid Carl Gunérs backe ge plats åt bostäder. Det avslöjar klubben genom ett positivt planbesked från kommunen.

  • Publicerad 16:33, 10 apr 2019

Askims Fältrittklubb vill flytta från sin nuvarande plats i Askim och in i Mölndal då förtätningen steg för steg skurit av dem från sina tidigare grönområden och kvävt verksamheten.

– Det finns ingen häst som klarar att bara gå runt i ett ridhus, det skulle ingen klara. Vi måste kunna rida ut med hästarna för att de ska må bra, säger ridhuschef, Birgitta Gunér.

Bostadsbyggandet hotar kväva den stadsnära ridsporten

Men Birgitta Gunér, som äger ridklubbens mark, vill inte lämna området till att växa igen och bli till otryggt.

Därför har hon tillsammans med fastighetsbolaget Klövern AB under en tid skissat på en plan att bygga bostäder där ridklubben i dag håller till.

– När vi landade i att verksamheten inte längre kan vara kvar här så kände jag ett ansvar för området. Vi har ju bott här i flera generationer och det här området ska inte bli otryggt. För så här som det ser ut nu kommer inte att se ut den dagen hästarna försvinner, det kommer växa igen och det ökar otryggheten, säger Birgitta Gunér.

”Inte kommer bli exakt”

Nu har kommunen gett ett positivt planbesked till de bostäder som planeras på platsen.

– Det enda man vet när man lämnar in en begäran om planbesked är att det inte kommer bli exakt som på ritningarna. För det ska rinna mycket vatten under broarna innan det är färdigt för det är oerhört mycket som ska göras när detaljplaneprocessen påbörjas, säger Göran Joneskär, regionchef Klövern AB som blir är byggherrar för projektet.

Behålla historiken

Men ett krav från Birgitta Gunér för att Klövern AB ska få bebygga området är att återskapa den äldre gårdsstrukturen och behålla den historiska känslan i området.

– Jag tror det är jätteviktigt för området och områdets varumärke att man kan ha kvar den historien av hur det har varit här, säger Göran Joneskär.

Det här är dock planer som ligger 5, 6 år i framtiden vilket ger ridklubben tid att hitta en ny anläggning och flytta.

Senast GöteborgDirekt skrev om klubben kunde vi berätta om planerna att etablera sig i Mölndal och samarbeta med Åbytravet.

Ridklubbens sista hopp

Än så länge har de inte fått någon ny mark och med valet i höstas stannade diskussionerna med kommunen av men nu är de igång igen.

– Hittills har de varit väldigt positiva till vår idé av vad vi vill skapa men vi måste ha en ny anläggning innan vi kan flytta här ifrån, man kan inte stoppa hästarna i garaget, säger Kajsa Baumann, vice ordförande för klubben.

Tänker sig hästkluster

Även om klubben hotas av förtätningen så har de även vuxit ur sin nuvarande anläggning men med hoppet om att kunna flytta till Mölndal och samarbeta med Åbytravet har planer väckts på hur verksamheten skulle kunna växa och utvecklas.

– Vi tänker oss ett hästkluster med våran ridskola och Åbys travskola som kärnverksamhet. I dag har ridklubben en del rehab och arbetsträning vilket vi i nya lokaler skulle kunna utveckla. Jag har ju varit här sedan jag var 10 år och jag vill ju inte heller flytta men nu är det som det är och då kan man antingen välja att gräva ned sig eller se möjligheterna, säger Kajsa Baumann.

Vi är GBG

    Vi är GBG