100 procent. Åtta avfallsfraktioner utökades till elva och innebär att allt från Glöstorpsskolans rivning kunde källsorteras. Foto: Göteborgs stad
Över förväntan – allt byggavfall kunde sorteras
När nya Glöstorpsskolan byggdes var målet att sortera nästan allt. Men bygg - och avfallsentreprenören lyckades istället att sortera allt – 100 procent – byggavfall.
- Nyheter
- Publicerad 11:15, 21 nov 2020
Vi har faktiskt lyckats sortera 100 procent.
Byggavfall är ofta ett miljöproblem är man river eller bygger nytt men nya Glöstorpsskolan skulle byggas var målet att minimera osorterat avfall.
– Tidigt i projektet hade vi ett gemensamt startmöte där vi gick igenom våra sorteringsmål och hur vi på bästa sätt kunde planera för en bra avfallshantering. Vårt mål i projektet är en sorteringsgrad på 95 procent, fram till idag har vi faktiskt lyckats sortera 100 procent av vårt avfall vilket är jätteroligt, säger Louise Goksöyr, arbetsledare, Peab i projektet.
De vill bygga med Göteborgsleran
Gamla stolar
I Glöstorpsskolan återanvänds även inredning från den gamla skolan.
Stolarna i den tidigare aulan och fasadsten från ett annat projekt återbrukas. I andra projekt har lokalförvaltningen tittat på att återanvända dörrar, lister och annan inredning. Inför rivning, inventeras förskolor och skolor för att material ska tillvaratas.
Flera positiva effekter
Arbete med en noggrann sortering har också enligt lokalförvaltningen flera andra positiva effekter.
Det handlar om bättre ordning på arbetsplatsen, att underentreprenörerna tar ansvar för sina beställningar när de vet att de måste hantera avfallet och man har börjat tänka återbruk istället för slit och släng.
– När lokalförvaltningen i Göteborgs Stad upphandlar entreprenör inför nya byggprojekt, ställer vi krav på att byggavfallet ska minska genom att det antingen återvänds, återvinns, eller energiutvinns i värmeverk. I sista hand ska det deponeras, säger Therese von Wachenfeld Falemo, sakkunnig miljöingenjör på lokalförvaltningen.