MILITÄR. Återetableringen av Älvsborgs amfibieregemente i Göteborg avses ske under perioden 2021–2025. Foto: Peter Myrefjord

Överenskommelsen: Göteborg får tillbaka regemente

Efter 15 år ser Göteborg ut att få tillbaka regementet Amf 4. "Detta är en bra början. Men det behövs mer för att stärka försvaret i Västsverige," säger David Josefsson (M).

  • Publicerad 12:11, 12 okt 2020

David Josefsson (M). Foto: Riksdagen

Älvsborgs amfibieregemente, Amf 4, lades ner 2005. Nu vill regeringen återinrätta regementet efter en överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna. Förslaget finns med i försvarspropositionen som läggs fram på torsdag.

– Äntligen kommer man till skott. Vi har drivit frågan länge. Göteborgs hamn är norra Europas viktigaste hamn och därmed är farleden en av de känsligaste i Sverige för både import och export. En främmande makt som vill oss illa kommer med största sannolikhet ge sig på Göteborgs hamn, säger David Josefsson (M), riksdagsledamot och ordförande i Moderaterna i Göteborg.

Återetableringen av regementet avses ske under 2021 – 2025.

– Detta är en bra början. Men det behövs mer för att stärka försvaret i Västsverige, säger David Josefsson.

Kommer det här leda till nya arbetstillfällen i Göteborg?

– Det tror jag, men jag vågar inte svara på hur många. Men det är sekundärt. Det viktigaste är att Göteborg kommer försvaras. Sedan är det klart att det ger framtidshopp inom Försvarsmakten i Göteborg.

Skjutövningar i skärgården, inte minst södra skärgården, är en känslig fråga sedan många år. Boende störs och stora mängder tungmetaller som går rakt ut i havet. Försvarsmakten har fått tillstånd att skjuta 1,3 miljoner skott under 115 dagar och 70 nätter varje år i Göteborgs skärgård. Beslutet är överklagat och ligger på regeringens bord.

– Det är ytterligare en sak regeringen måste lösa. Ska vi ha ett fungerande regemente måste de kunna öva på ett bra sätt. Självklart då med hänsyn till de boende i skärgården, säger David Josefsson.

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00