Dom. En 26-årig man döms till fängelse efter en våldtäkt i Kortedala i våras. Foto: Mostphotos

Överföll och våldtog kvinna – döms till fängelse

En 26-årig man döms till fängelse och därefter utvisning efter att han våldtog en kvinna på en adress i Kortedala i våras.

  • Publicerad 11:00, 18 aug 2021

Rätten anser att kvinnan lämnat en sammanhängande och trovärdig bild av händelseförloppet.

Det var på kvällen i slutet av april i år som en kvinna gick ner till husets gemensamma tvättstuga för att boka en tvättid. Där blev hon överfallen och våldtagen av en 26-årig man som också hade nycklar till tvättstugan och som hade förföljt kvinnan till platsen.

Efter våldtäkten larmade kvinnan polis med hjälp av en nära anhörig. Polisen anlände till brottsplatsen med hundpatrull och i tvättstugan kunde de säkra spår som visade sig tillhöra den 26-årige mannen.

Övergreppet beskrivs i utredningen som våldsamt och mannen uttalade även dödshot med syfte att få målsägande att inte kontakta polisen.

Dömdes till fängelse

Några dagar efter brottet greps 26-åringen av polis och han har suttit frihetsberövad sedan dess. Han har konsekvent förnekat brott och hävdat att kvinnan frivilligt hade deltagit i de sexuella handlingarna.

I början av augusti dömdes han av Göteborgs tingsrätt för våldtäkt och övergrepp i rättssak till fängelse i tre år. Mannen ska även betala ett skadestånd till kvinnan på 122 000 kronor.

Rätten anser att kvinnan lämnat en sammanhängande och trovärdig bild av händelseförloppet. Tillsammans med den tekniska bevisningen samt de skador som dokumenterats på kvinnan anses hennes uppgifter om brottet som tillförlitliga.

Bestrider utvisning

Efter att 26-åringen avtjänat sitt straff ska han utvisas ur Sverige med förbud att återvända på tio år. Mannen menar att det finns risk för honom att bli torterade eller till och med dödad om han tvingas återvända till sitt hemland. Av det skälet har mannen och hans advokat motsatt sig begäran om utvisning.

Båda parterna i målet har möjlighet att överklaga domen.