Överskott av hyresrätter i Västra Götaland

Det finns ett stort överskott at hyresrätter i Västra Götaland det visar SBAB:s boendeforms-index.

  • Publicerad 05:30, 24 jun 2022

Nu ser vi en tydlig trend ner mot underskott på bostadsrätter.

Bostadsrätter

Vad gäller nyproducerade bostadsrätter och villor visa indexet att det i genomsnitt råder en balans sett till hela landet.

Tidigare har det enligt SBAB funnits en nedåt gående trend mot underskott av nyproducerade villor men den har enligt mätningen nu mattats av.

– Den nedåtgående trenden mot underskott på nyproducerade villor har mattats av något på senare tid. Nu ser vi dock en tydlig trend ner mot underskott på bostadsrätter, säger Robert Boije.

Störst underskott finns i Stockholms län och i Skåne syns en tydlig nedåtgående trend mot underskott på bostadsrätter.

Inget underskott på villor

För Västra Götaland finns ingen trend ner mot underskott på vare sig villor eller bostadsrätter.

– Med stigande bostadsräntor, fallande bostadspriser på andrahandsmarknaden och kraftigt höjda priser på insatsvaror, är det troligt att vi nu går in i en period med markant fallande bostadsinvesteringar. Det blir intressant att se hur det inverkar på balansen i nyproduktionen av de olika upplåtelseformerna, säger Robert Boije.

Boendeexpert. Robert Boije chefsekonom på SBAB. Foto: SBAB

Om HMI

SBAB Booli Housing Market Index (HMI) mäter hur efterfrågan på nyproducerade bostäder förhåller sig till det aktuella utbudet, när hänsyn tas till boendebetalningarna som andel av hushållens inkomster (sett till bland annat bopriser, räntor, amorteringar och hyror), preferenser för olika boendeformer och flyttmönster mellan kommunerna.

Indexet ger en signal om att det råder balans, överskott eller underskott på marknaden för nyproducerade bostäder för olika upplåtelseformer i olika områden i Sverige.

Källa: SBAB

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44