Oviss framtid för idrottsföreningar på Välen

Flera idrottsföreningar är oroliga för framtiden. Området vid Välen med flera klubbhus och planer hotas när kommunen vill bygga bostäder. Trots att klubbarna äger lokalerna står de maktlösa när kommunen vill ta tillbaka marken.

  • Publicerad 07:00, 13 jan 2018

När kommunen sen behöver marken har föreningarna ingen rättslig rätt till ersättning för sina anläggningar.

I slutet av november blev det klart att byggföretagen Skanska och Stena får rätt att bygga omkring 500 bostäder på kommunens mark vid föreningsområdet Välen i Västra Frölunda. Beslutet väcker oro bland idrottsföreningarna som bedriver verksamhet där.

– Det kom som en chock att det ska bli bostäder här, säger John ”Truls” Halland, ordförande i Frölunda Judo.

Han, Johan Elia, kassör och ledare i Assyriska BK, Magnus Andersson, ordförande i Göteborg Rugby, Martin Pernheim, vice ordförande och Nicolina Pernheim, tränare i Frölunda Judo är samlade. De saknar en dialog med ansvariga om hur framtiden för föreningarna kommer att se ut.

– Vi har inte haft en dialog utan bara ett informationsmöte om att det ska byggas. Det värsta är att inte veta någonting. På det mötet fick vi reda på att i fortsättning har vi bara ett-årskontrakt, säger John ”Truls” Halland.

"Det är bara att riva huset"

Föreningsbyn har funnits sedan början av 80-talet. Föreningarna äger själva klubblokalerna men hyr marken av kommunen. Men i nuläget är det inte tal om någon ersättning för varken byggnader eller mark.

– Vi får ingen ny lokal, ingen ny mark. Det är bara att riva huset, säger John "Truls" Halland.

Carola Helltén, verksamhetsutvecklare på Idrott och föreningsförvaltningen (Ioff) håller med om att situationen är svår.

– Det är en förfärlig situation som de hamnar i. Tyvärr är det många föreningar som har lägenhetsarrenden på reservmark som staden upplåter. När kommunen sen behöver marken har föreningarna ingen rättslig rätt till ersättning för sina anläggningar, säger hon.

Enligt Joel Blomgren utvecklingsledare på Fastighetskontoret är idrott- och föreningslivet inte bortglömt. Tanken är att representanter från föreningarna ska bjudas in till dialog och samverkan kring hur idrotts- och föreningsliv kan kombineras med att det byggs bostäder på platsen.

– Det är en dialog som kommer att starta under våren. Men hur den kommer att gå till vet vi inte än, säger Joel Blomgren.

Läs också:Bettan Andersson: Idrott är till stor del en klassfråga idag

Sammanlagt är det uppåt 1000 barn och ungdomar som bedriver idrottsaktiviteter i föreningarna. En fördel med området Välen är att det ligger på gångavstånd från utsatta områden som Tynnered. Flyttar klubbarna är risken stor att barnen inte hänger med. Men enligt Ioff är tanken att föreningarna ska kunna fortsätta verksamheten i det ”nya” området. Det är föreningarna dock tveksamma till med tanke på storlek och de anpassningar som klubbarna gjort i sina nuvarande lokaler.

Vad hoppas ni på från föreningssidan?

– Jag vill veta hur ser det ut här om tre år så att vi kan planera och bedriva vår verksamhet. Nu har vi dragit i handbromsen, vi skulle ha renoverat, säger Johan Elia.

Ska föreningarna fortsätta utveckla sina verksamheter?

– Självklart tycker jag det. Trots att vi jobbar så fort som möjligt för att lösa det blir det ett vakuum. Men det är viktigt att det inte blir allt för långvarigt. Tanken är att bjuda in till en träff där politiken får möta föreningar och deras oro i början av februari, säger Carola Helltén.

Och tillägger.

– Men jag tycker att man ska kontakta oss om man är på väg att söka bidrag för renovering. Jag tror att man ska vara försiktig.

Läs också: Nödropet: Fotbollen hotad i förorten

Idrottsföreningar på Välen

Frölunda Judo

Frölunda Fotboll

Assyriska BK

Göteborg Rugby

Frölunda Boxning

Det finnns även flera kulturföreningar som har verksamhet på området.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG