P-böter förstörde vårutflykten – nu får de rätt

Vårutflykten i Lärjeåns dalgång slutade snopet för Bengt Högberg och hans vänner. När sällskapet kom tillbaka till sina bilar möttes de av varsin p-bot på 800 kronor. Bengt överklagade på grund av otydlig skyltning och polisen gav honom rätt.

  • Publicerad 05:30, 19 feb 2021

Foto: Lina Isaksson

De har inte ändrat skyltningen. Tänk dig alla som parkerar här, det blir tusentalskronor.

– Vår vän som bor i närheten föreslog att vi skulle träffas här för att det är lätt att parkera. Vi blev helt paffa när vi kom tillbaka till våra bilar, säger Bengt Högberg.

Anledningen till att vännerna trodde det var fritt fram att parkera på Bollplansgatan 20 i Hjällbo, är kommunens P-skylt på ena sidan.  

Vändplats

Men området är samtidigt skyltat som en vändplats, vilket betyder att det är förbjudet att parkera.

Parkeringsvakterna, på uppdrag av Göteborg stad, följde den regeln när de utfärdade böterna på 800 kronor.

– I våras när det var lövverk syntes knappt vändzonskylten och när man ser en vanlig p-skylt utan tillägg så tror man att det betyder att det är tillåtet att parkera på området, säger Bengt Högberg.

 

Han är tillbaka på platsen med vännen Stig Hallgren som också fick en bot.

– Här finns en informationstavla om dalgången och en gångväg ner till naturområdet. Man får verkligen uppfattning att man parkera här, säger han.

På grund av den tvetydiga skyltningen överklagade Bengt Högberg sin bot till polisen som avfärdade överklagan.

Men Bengt gav sig inte utan bestred beslutet.

– Då ringde en jurist från polisen som sa att hon varit på platsen och höll med om att det var svårt att tolka skyltningen och gav mig bifall, säger han och hänvisar till beslutet:

”Det finns ett vägmärke i anslutning till platsen som anger att platsen är en vändplats. Enligt lokal trafikföreskrift nr. 1480 2014-01389 får fordon inte parkeras på den aktuella platsen. Emellertid finns det ett annat vägmärke på själva vändplatsen som kan uppfattas som att parkering på plats är tillåtet. Vidare finns svaga markeringar i marken efter tidigare parkeringsrutor på platsen”

 

"Tusentals kronor"

De 800 kronorna trillade in på Bengts konto i december, sju månader efter att boten utfärdades. Han har dessutom hjälpt vännerna att få upprättelse.

Nu frågar sig Bengt hur många andra som har parkerat på platsen, fått böter och betalt utan strid.

– De har inte ändrat skyltningen. Tänk alla som parkerar här, det blir tusentals kronor.

Han har rätt.

Trafikkontoret uppger till GöteborgDirekt att det utfärdades totalt 23 parkeringsanmärkningar med överträdelsepunkt 35-3502 parkerat i vändplats på Bollplansgatan 20 under förra året och under januari i år har två utfärdats.

Och kommunen kan inte göra något åt den missvisande skyltningen då de inte får skylta om på privatmark.

Med kvartersmark..

... avses all mark inom ett planområde som inte ska utgöra allmän plats eller vattenområde. I en detaljplan ska det alltid framgå vilken användning som är tillåten inom kvartersmark. Användning av kvartersmark kan till exempel vara bostäder, detaljhandel eller industri.

Källa: Boverket

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00