P-böter förstörde vårutflykten – nu får de rätt

Vårutflykten i Lärjeåns dalgång slutade snopet för Bengt Högberg och hans vänner. När sällskapet kom tillbaka till sina bilar möttes de av varsin p-bot på 800 kronor. Bengt överklagade på grund av otydlig skyltning och polisen gav honom rätt.

  • Publicerad 05:30, 19 feb 2021

Foto: Lina Isaksson

De har inte ändrat skyltningen. Tänk dig alla som parkerar här, det blir tusentalskronor.

– Vår vän som bor i närheten föreslog att vi skulle träffas här för att det är lätt att parkera. Vi blev helt paffa när vi kom tillbaka till våra bilar, säger Bengt Högberg.

Anledningen till att vännerna trodde det var fritt fram att parkera på Bollplansgatan 20 i Hjällbo, är kommunens P-skylt på ena sidan.  

Vändplats

Men området är samtidigt skyltat som en vändplats, vilket betyder att det är förbjudet att parkera.

Parkeringsvakterna, på uppdrag av Göteborg stad, följde den regeln när de utfärdade böterna på 800 kronor.

– I våras när det var lövverk syntes knappt vändzonskylten och när man ser en vanlig p-skylt utan tillägg så tror man att det betyder att det är tillåtet att parkera på området, säger Bengt Högberg.

 

Han är tillbaka på platsen med vännen Stig Hallgren som också fick en bot.

– Här finns en informationstavla om dalgången och en gångväg ner till naturområdet. Man får verkligen uppfattning att man parkera här, säger han.

På grund av den tvetydiga skyltningen överklagade Bengt Högberg sin bot till polisen som avfärdade överklagan.

Men Bengt gav sig inte utan bestred beslutet.

– Då ringde en jurist från polisen som sa att hon varit på platsen och höll med om att det var svårt att tolka skyltningen och gav mig bifall, säger han och hänvisar till beslutet:

”Det finns ett vägmärke i anslutning till platsen som anger att platsen är en vändplats. Enligt lokal trafikföreskrift nr. 1480 2014-01389 får fordon inte parkeras på den aktuella platsen. Emellertid finns det ett annat vägmärke på själva vändplatsen som kan uppfattas som att parkering på plats är tillåtet. Vidare finns svaga markeringar i marken efter tidigare parkeringsrutor på platsen”

 

"Tusentals kronor"

De 800 kronorna trillade in på Bengts konto i december, sju månader efter att boten utfärdades. Han har dessutom hjälpt vännerna att få upprättelse.

Nu frågar sig Bengt hur många andra som har parkerat på platsen, fått böter och betalt utan strid.

– De har inte ändrat skyltningen. Tänk alla som parkerar här, det blir tusentals kronor.

Han har rätt.

Trafikkontoret uppger till GöteborgDirekt att det utfärdades totalt 23 parkeringsanmärkningar med överträdelsepunkt 35-3502 parkerat i vändplats på Bollplansgatan 20 under förra året och under januari i år har två utfärdats.

Och kommunen kan inte göra något åt den missvisande skyltningen då de inte får skylta om på privatmark.

Med kvartersmark..

... avses all mark inom ett planområde som inte ska utgöra allmän plats eller vattenområde. I en detaljplan ska det alltid framgå vilken användning som är tillåten inom kvartersmark. Användning av kvartersmark kan till exempel vara bostäder, detaljhandel eller industri.

Källa: Boverket

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20