Parkeringskaos vid baden. Hovåsbadet är en badplats som haft stora problem den senaste tiden med felparkerade bilar. Foto: Privat/ Mostphotos

P-kaos vid badplatser stort problem även i Göteborg

Det varma vädret har fått parkeringarna på Göteborgs badplatser att svämma över av bilburna badgäster. Vilket kan ställa till det för blåljuspersonal som måste ta sig fram fort.

  • Publicerad 17:00, 8 jun 2018

Den varma inledningen på sommaren har fått folk att vallfärda till Göteborgs alla badplatser. Trycket har varit så hårt att på många håll har parkeringsplatserna inte räckt till vilket får många att parkera längs vägkanter eller i terrängen. Men nu varnar räddningstjänsten för att parkeringskaoset kan hindra utryckningsfordon från att ta sig fram.

– Vi har noterat att det finns en parkeringsproblematik på flera badplatser i Göteborg där vi skulle kunna få framkomlighetsproblem vid en utryckning, säger Stefan Karlsson, insatschef på räddningstjänsten Göteborg.

En extrem sommar

Än är det ingen utryckning som sinkats av dålig framkomlighet men Stefan noterar att badplatser som Lillebybadet och Sillvik skulle kunna bli svåra för räddningstjänsten att nå fram till vid en utryckning. Även vid Hovåsbadet har det stundvis varit tjockt med bilar och trafikkontoret har fått ta emot många samtal om överfyllda parkeringar.

– Det är väldigt många som har ringt in till oss i veckan och berättat att det är många som ställer sig ut efter vägarna och hindrar där med räddningstjänst. I år är det extremt pågrund av värmen och att det hållit i sig så länge, säger Vivian Ekstrand som jobbar med övervakningsfrågor på trafikkontoret i Göteborg.

Behövs det fler parkeringar?

– Det finns inte plats för fler parkeringar då marken runt parkeringarna inte står som parkeringsyta i detaljplanerna så då måste man ändra i den för att man ska få parkera där, säger Vivian Ekstrand.

Så även om man ställer sig på en gräsplätt in till för att inte vara i vägen för utryckningsfordon kan man bli bötfälld?

– Vi brukar vara lite snällare där och bara ge dem en varningslapp men när vi har värmebölja under en så lång tid som nu så ger vi skarpa böter för vi måste få bort dem som står fel.

Ger det någon effekt att lappa?

– Somliga lär sig ju medan andra inte bryr sig alls men som sagt vi måste få bort dem och det enda vi kan göra är att lappa.

Men någon som kan ta till mer drastiska åtgärder är räddningstjänsten om de inte kommer fram på grund av en felparkerad bil.

– Om vi inte kommer fram så kan vi göra ingrepp i annans rätt vilket tillåter oss att på ett eller annat sätt flytta fordonet, säger Stefan Karlsson.

Parkeringsbolaget jobbar intensivt tillsammans med trafikkontoret för att badgästernas parkerande ska gå så smidigt som möjligt trots att det kan bli trångt.

– Vi ser över skyltningen på alla badplatserna och prioriterar om övervakningen av badplatserna och se vi att det behövs har vi även parkerings värdar på plats som kan hjälpa de som ska parkera, säger Amir Torkalinaghipoor, chef parkeringsservice.

Vad är ditt råd till badgästerna?

– Att inte ta med sig bilen eller ställa sig på en parkering en bit i från om det är fullt och gå till badet. I Askim exempelvis finns det ju en pendelparkering där man kan står och den är ju gratis, säger Vivian Ekstrand.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG