HÅLLBART. I ett pilotprojekt har man provat att köpa in lokalt lammkött till bland annat skolor i Olofstorp i Angered. Foto: Allan Wallberg (genrebild)

På bambamenyn: Lokalt lamm

Närproducerat lamm på menyn. Det har skolor i Olofstorp i Angered erbjudit sina elever i ett testprojekt. Tack vare att Bergums fritidslantgård levererade köttet lokalt istället för till Scan.

  • Publicerad 11:48, 13 mar 2019

Det var i slutet av förra året som kommunala Bergums fritidslantgård för första gången ställde om leveransens av sitt lammkött. Från Scan till ett mer lokalt slakteri och vidare till kommunens skolor i Olofstorp och Angeredsvinkelns dagliga verksamhet.

– Det är häftigt att djuren har gått så nära skolan och att man får en chans att prova den här typen av köttleveranser, säger Therese Petersson, enhetschef måltidsverksamheterna i Angered.

På test

De närproducerade matleveranserna är en del av ett pilotprojekt i hållbarhetssatsningen Stadslandet för att undersöka möjligheterna för lokalproducerade i offentliga kök.

– Det handlar om att man prövar en ny modell för att göra det här möjligt. Vi köper in livsmedel i en liten skala för att se över om det är hanterbart. Det är till exempel lite skillnad på att köpa grovstyckat kött men jag har duktiga kockar i skolorna så det var inga problem.

Testet innebär även att utvärdera hur bland annat logistik, förvaring och hur man tar till vara på råvarorna fungerar i skolköken.

– Vi använder exempelvis inte alla styckningsdetaljer på ett helt djur. Det beror inte på att vi inte kan hantera det, utan att vårt uppdrag är att servera mat till barn och då blir det mycket grytbitar och färs. Det handlar att se till få rätt styckningsdetaljer, vilket man kan justera och utveckla på sikt.

Uppskattat

På skolorna var elever och personal mer än nöjda med att bli serverade lokalt kött i bamba och matens ursprung blev också en del av pedagogiken kring hållbarhet.

– Det var stående ovationer från elever och personal, säger Therese Petersson.

Hon berättar att det även pågår liknande samarbeten med odlare i närheten och att Angereds stadsdelsförvaltning planerar för fler upphandlingar av lokalt livsmedel till sina offentliga kök under 2019.

Bergums fritidslantgård

Bergums fritidslantgård är kommunal och ligger i Olofstorp cirka två mil från centrala Göteborg.

Det är ett ekologiskt jordbruk där verksamheten drivs av Daglig verksamhet.

Här finns förutom djuren även konferensmöjligheter.

Gården är öppen för allmänheten mellan klockan 10-15 alla dagar.

Gården är på 48 hektar vilket motsvarar 480 000 kvadratmeter eller cirka 96 fotbollsplaner.

Stadslandet

Hållbarhetssatsningen Stadslandet Göteborg arbetar för att skapa förutsättningar för grön affärsutveckling och göra det enklare för lokala aktörer i Angered, Norra Hisingen och Östra Göteborg att förverkliga idéer, tjänster och produkter som i slutändan bidrar till mer hållbara lokalsamhällen.

Arbetet inriktas på att utveckla fler samarbeten mellan lokala företag, föreningar, förvaltningar, befolkning och forskningsinstitutioner.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG