KUL PÅ JOBBET. De första båtarna har redan flaggats om. Foto: Håkan Bewert

Paddanbåtarna flaggas ut till Panama

Ännu ett klassiskt göteborgsföretag hamnar i utländska händer när nu Paddanbåtarna registreras under bekvämlighetsflagg i Panama. "Nu kan man lika gärna börja kalla Vallgraven för Panamakanalen", säger en anonym förbipasserande under omflaggningen vid Kungsportsplatsen i morse.

  • Publicerad 08:00, 1 apr 2019

Många göteborgare på väg till jobbet höjde på ögonbrynen över den febrila aktivitet som skedde i Vallgraven när som samtliga Paddanbåtar förseddes med den Panamanska flaggan.

Förutom de stora ekonomiska fördelarna med så kallad bekvämlighetsflagg ser företaget också en ny möjlighet att servera alkohol på båtarna. Något som den populära Musikflotten fick problem med i fjol tack vare stränga svenska alkohollagar.

Läs också: Därför riskerar populära Musikflotten att gå under

– Vi kommer dock hävda att exempelvis vattnet utanför Tyska kyrkan är internationellt. Annars skulle ju kyrkan döpts till Svenska kyrkan, säger styrelsemedlemmen Avril Premier.

Besättningarna på båtarna kommer att vara uteslutande panamansk. För att garantera att Paddanbåtarna fortfarande ska upplevas som genuint göteborgska går manskapen nu en intensivkurs.

– Jag ska se till att alla resenärer möts av ett rungande "Hallå eller?!" och lämnar båten med ett "Ha de gött!" oavsett bekvämlighetsflagg, säger kursledaren Glenn, som inte vill uppge sitt efternamn.
Han tillägger dock:

– Nästa lektion handlar om sjösäkerhet och hur man uppför sig ombord och då får de lära sig frasen "E du go eller?!". Bra att kunna om någon börja brôta och inte är en go gubbe.

Bekvämlighetsflagg

Bekvämlighetsflagg betyder att man registrerar sitt fartyg i ett land med låga kostnader och begränsad kontroll av säkerhet, så kallad utflaggning. Till exempel Liberia och Panama är kända länder, där många fartyg registrerats under bekvämlighetsflagg.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG