Oviss framtid. Om planerna på 1 900 bostäder intill Pågen blir verklighet befarar bageriet att verksamheten tvingas flytta. Foto: Tommy Alvén/ Mostphotos

Pågen rasar mot beslutet: "Bryter mot lagen"

I fredags godkände byggnadsnämnden detaljplanen för ett nytt bostadsområde intill Pågens bageri i Högsbo. Pågens vd Anders Carlsson Jerndal rasar nu mot kommunens planer, som han menar bryter mot lagen.

  • Publicerad 08:03, 12 feb 2020

Man försöker bagatellisera frågeställningen att försöka få det till att handla om ”bulldoft”, men det är buller som är den stora frågan, och den är inte löst.

Pågen. Anders Carlsson Jerndal, vd Pågen AB Foto: Tomaz Lundstedt

Från början var Pågen med i planeringsarbetet av ett nytt bostadsområde i Högsbo industriområde. Nu har bageriet för länge sedan dragit sig ur samarbetet och vd Anders Carlsson Jerndal menar att bygget av 1 900 bostäder samt skola och förskola skulle äventyra företagets framtid.

Han menar att både buller och lukt från fabriken skulle leda till klagomål från de boende och att det i förlängningen skulle leda till att bageriet skulle tvingas flytta.

Att stadsbyggnadskontoret i sitt senaste förslag gjort åtgärder som ska göra det möjligt för Pågen att samexistera med det nya bostadsområdet, är inget han tror kommer att fungera i praktiken.

Så ska bullar och bostäder samsas i Högsbo

Bagatelliserar frågan

Anders Carlsson Jerndal väljer att kommentera via företagets informationschef, som skriver i ett mail:

"Man pratar om att detaljplanen ändrats och försöker få det att låta som att problemen nu är lösta. Men så är inte fallet – vilket stadsbyggnadsnämnden är väl medvetna om efter bland annat miljöförvaltningens yttrande.

Man försöker bagatellisera frågeställningen, att försöka få det till att handla om ”bulldoft”, men det är buller som är den stora frågan och den är inte löst”.

Kommer överklaga

Han menar att underlaget till detaljplanen visar att den varken klarar kraven på buller eller lukt och att kommunen därmed bryter mot lagen.

"På Pågen bakar vi både på natt och dagtid, har varuleveranser, lastning och transport av våra bröd och Gifflar. Och att det skulle innebära problem med bostäder alldeles intill är ganska lätt att förstå."

Ärendet ska nu vidare till kommunfullmäktige för antagande och från Pågens sida gör man sig redan nu beredd att överklaga.

– Om man väljer att blunda för problemen och strunta i lagen som skyddar befintliga verksamheter, så kommer vi att överklaga, säger Berith Apelgren, informationschef och fortsätter:

– Vi är ganska övertygade om att detta är ett specialcase, men vi utgår från att lagen kommer att följas.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57