Oviss framtid. Om planerna på 1 900 bostäder intill Pågen blir verklighet befarar bageriet att verksamheten tvingas flytta. Foto: Tommy Alvén/ Mostphotos

Pågen rasar mot beslutet: "Bryter mot lagen"

I fredags godkände byggnadsnämnden detaljplanen för ett nytt bostadsområde intill Pågens bageri i Högsbo. Pågens vd Anders Carlsson Jerndal rasar nu mot kommunens planer, som han menar bryter mot lagen.

  • Publicerad 08:03, 12 feb 2020

Man försöker bagatellisera frågeställningen att försöka få det till att handla om ”bulldoft”, men det är buller som är den stora frågan, och den är inte löst.

Pågen. Anders Carlsson Jerndal, vd Pågen AB Foto: Tomaz Lundstedt

Från början var Pågen med i planeringsarbetet av ett nytt bostadsområde i Högsbo industriområde. Nu har bageriet för länge sedan dragit sig ur samarbetet och vd Anders Carlsson Jerndal menar att bygget av 1 900 bostäder samt skola och förskola skulle äventyra företagets framtid.

Han menar att både buller och lukt från fabriken skulle leda till klagomål från de boende och att det i förlängningen skulle leda till att bageriet skulle tvingas flytta.

Att stadsbyggnadskontoret i sitt senaste förslag gjort åtgärder som ska göra det möjligt för Pågen att samexistera med det nya bostadsområdet, är inget han tror kommer att fungera i praktiken.

Så ska bullar och bostäder samsas i Högsbo

Bagatelliserar frågan

Anders Carlsson Jerndal väljer att kommentera via företagets informationschef, som skriver i ett mail:

"Man pratar om att detaljplanen ändrats och försöker få det att låta som att problemen nu är lösta. Men så är inte fallet – vilket stadsbyggnadsnämnden är väl medvetna om efter bland annat miljöförvaltningens yttrande.

Man försöker bagatellisera frågeställningen, att försöka få det till att handla om ”bulldoft”, men det är buller som är den stora frågan och den är inte löst”.

Kommer överklaga

Han menar att underlaget till detaljplanen visar att den varken klarar kraven på buller eller lukt och att kommunen därmed bryter mot lagen.

"På Pågen bakar vi både på natt och dagtid, har varuleveranser, lastning och transport av våra bröd och Gifflar. Och att det skulle innebära problem med bostäder alldeles intill är ganska lätt att förstå."

Ärendet ska nu vidare till kommunfullmäktige för antagande och från Pågens sida gör man sig redan nu beredd att överklaga.

– Om man väljer att blunda för problemen och strunta i lagen som skyddar befintliga verksamheter, så kommer vi att överklaga, säger Berith Apelgren, informationschef och fortsätter:

– Vi är ganska övertygade om att detta är ett specialcase, men vi utgår från att lagen kommer att följas.

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57