Pampig jugendvilla kan bli hem för nyanlända

Det har huserat porslinsfabrikens högsta höns, men också barnhemsbarn och missbrukare. Nästa person att kalla Villa Ramsäter för hem kan vara en nyanländ göteborgare.

  • Publicerad 15:00, 25 jun 2017

Fastighetskontorets jakt på potentiella bostäder har bland annat fört dem till K-märkta Villa Ramsäter vid Rambergets fot. Huset har stått övergivet i sex år men lämpar sig väl för att omvandlas till fyra eller åtta lägenheter, menar kontoret.

Läs mer: Göteborgs nya grepp i bostadsjakten

Idag är det Higab som förvaltar huset. Enligt dem har både privata aktörer och kommunen varit intresserade av det tidigare.

– Men vi har inte lyckats hitta lämplig verksamhet, av olika anledningar som investeringskostnad eller annat, skriver Higabs Glenn Westerberg i ett mejl.

Skulle det nya förslaget bli verklighet skrivs ett nytt kapitel i den brokiga historien om Villa Ramsäter.

Missbrukare och barnhem

Senast huset var i bruk huserade Länkarnas avdelning för läkemedelsmissbrukare där, med både dagverksamhet och åtta platser för boende. 2011 valde man att flytta.

– Vi ville komma utanför stan och fick tag på en bondgård istället. Sen var lokalerna så slitna, huset behöver en jätterenovering, säger dåvarande föreståndaren Marjo Riitta Messo.

Innan Länkarna flyttade in var huset barnhem i cirka 45 år och kallades Ramsäterhemmet eller Rambergshemmet. Inledningsvis var det ett av Barnavårdsnämndens pojkhem, men när nämnden avvecklades blev det istället ett så kallat upptagningshem för pojkar och flickor i dåvarande Socialförvaltningens regi.

Familjen Eduards hem

Från början tillhörde huset Albert Julius Eduards, som lät bygga det 1912. Han var civilingenjör och arbetade på områdets välkända porslinsfabrik. Tillsammans med sin fru och fem barn bodde han i den översta av husets tre lägenheter.

När en chef och en konstnärlig ledare från Rörstrand flyttade in på första respektive andra våningen valde familjen Eduards att flytta ner i källarlägenheten som bestod av fem rum och kök.

Om kommunen fortskrider med planerna och tar huset i bruk ska det först renoveras på både in- och utsidan. De lägenheter som hyrs ut till nyanlända kommer ha fyraårskontrakt. 1944 sålde Eduards fastigheten till staden för 87500 kronor. Om motsvarande affär idag görs mellan kommunala Higab och fastighetskontoret är summan 2,8 miljoner kronor.

LÄS MER: Barnbarnet sörjer eldhärjat hus

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11