Pampig jugendvilla kan bli hem för nyanlända

Det har huserat porslinsfabrikens högsta höns, men också barnhemsbarn och missbrukare. Nästa person att kalla Villa Ramsäter för hem kan vara en nyanländ göteborgare.

  • Publicerad 15:00, 25 jun 2017

Fastighetskontorets jakt på potentiella bostäder har bland annat fört dem till K-märkta Villa Ramsäter vid Rambergets fot. Huset har stått övergivet i sex år men lämpar sig väl för att omvandlas till fyra eller åtta lägenheter, menar kontoret.

Läs mer: Göteborgs nya grepp i bostadsjakten

Idag är det Higab som förvaltar huset. Enligt dem har både privata aktörer och kommunen varit intresserade av det tidigare.

– Men vi har inte lyckats hitta lämplig verksamhet, av olika anledningar som investeringskostnad eller annat, skriver Higabs Glenn Westerberg i ett mejl.

Skulle det nya förslaget bli verklighet skrivs ett nytt kapitel i den brokiga historien om Villa Ramsäter.

Missbrukare och barnhem

Senast huset var i bruk huserade Länkarnas avdelning för läkemedelsmissbrukare där, med både dagverksamhet och åtta platser för boende. 2011 valde man att flytta.

– Vi ville komma utanför stan och fick tag på en bondgård istället. Sen var lokalerna så slitna, huset behöver en jätterenovering, säger dåvarande föreståndaren Marjo Riitta Messo.

Innan Länkarna flyttade in var huset barnhem i cirka 45 år och kallades Ramsäterhemmet eller Rambergshemmet. Inledningsvis var det ett av Barnavårdsnämndens pojkhem, men när nämnden avvecklades blev det istället ett så kallat upptagningshem för pojkar och flickor i dåvarande Socialförvaltningens regi.

Familjen Eduards hem

Från början tillhörde huset Albert Julius Eduards, som lät bygga det 1912. Han var civilingenjör och arbetade på områdets välkända porslinsfabrik. Tillsammans med sin fru och fem barn bodde han i den översta av husets tre lägenheter.

När en chef och en konstnärlig ledare från Rörstrand flyttade in på första respektive andra våningen valde familjen Eduards att flytta ner i källarlägenheten som bestod av fem rum och kök.

Om kommunen fortskrider med planerna och tar huset i bruk ska det först renoveras på både in- och utsidan. De lägenheter som hyrs ut till nyanlända kommer ha fyraårskontrakt. 1944 sålde Eduards fastigheten till staden för 87500 kronor. Om motsvarande affär idag görs mellan kommunala Higab och fastighetskontoret är summan 2,8 miljoner kronor.

LÄS MER: Barnbarnet sörjer eldhärjat hus

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57