Pampiga villan gav namnet till Bellevue

Vanligtvis drar området Bellevue till sig folk från Göteborgs alla hörn med sina populära marknader och flertalet moskéer. Man var kommer det speciella namnet ifrån egentligen? Historieläraren och krönikören Mattias Axelsson reder ut Bellevues historia.

  • Publicerad 12:00, 14 maj 2021

Men jag tror att det som cementerade att området fick sitt speciella namn var att man döpte spårvagnshållplatsen till Bellevue när man drog Kvibergslinjen år 1905.

HÄR KAN DU LYSSNA PÅ PODDEN.

Mellan Kviberg och Gamlestaden sticker Bellevue ut med sitt franskklingande namn. Området är en egen valkrets och innefattar gamla industribyggnader som i dagens läge bjuder på en stor variation av verksamheter.

Men mest kännetecknande för Bellevue är nog marknaden och moskén med samma namn, som drar folk från hela Göteborg.

– Belle vue betyder vacker utsikt på franska och i slutet av 1800-talet fanns ett hus som hette just Villa Bellevue i området. Om huset fick namnet Villa Bellevue just för att det var en vacker utsikt över Säveån i söder eller om det bara var för att den borgerliga klassen vid den tiden hade en fäbless för franska uttryck förtäljer inte historien, säger Mattias Axelsson, historielärare och krönikör i GöteborgDirekt.

Huset brann ner 1973.

– Men jag tror att det som cementerade att området fick sitt speciella namn var att man döpte spårvagnshållplatsen till Bellevue när man drog Kvibergslinjen år 1905, säger Mattias Axelsson.  

SKF lockade arbetskraft

Utvecklingen av Bellevue är tätt sammankopplat till industrialiseringen av Sverige. I Gamlestadens fabriken utvecklades produkten som skulle revolutionera den svenska industrin, det självreglerande sfäriska kullagret.

– När Sven Wingquist startade SKF i Gamlestaden år 1907 tog det inte lång tid innan det blev Göteborgs största företag.

Under de svenska rekordåren, efter andra världskriget, gick industrin på högvarv och när den svenska arbetskraften inte räckte till vände SKF blicken mot andra länder

– Vi har exempelvis finska och estniska krigsflyktingar som kommer hit och får jobb som industriarbetare. Än i dag finns den estniska båtföreningen i Bellevue industriområde längst med Säveån, som etablerades av estniska fabriksarbetare på SKF.

Arbetskraftsinvandringen var strukturerad genom att man byggde rekryteringskontor i bland annat italienska städer.

– Den största arbetskraftsinvandringen från slutet av 40-talet fram till 60-talet kom därifrån. I Italien var arbetslösheten rekordhög samtidigt som många var välutbildade. Av den anledningen uppmanade SKF italienska arbetare att komma och jobba i Sverige, säger Mattias Axelsson.

Välbesökt marknad

Bellevue fortsätter att vara ett mångkulturellt område än i dag.

Sedan 1986 har Bellevue marknad varit en stark magnet för fyndsugna göteborgare. Under coronapandemin har marknaden varit stängd men vanligtvis samlas ett hundratal försäljare och privatpersoner som har hyrt en plats för att sälja loppisföremål eller andra varor.