Gemenskap. Pappagrupperna, som initierats av Per Åslund, psykolog på Stadsmissionen, har på kort tid blivit viktiga mötesplatser. Foto: Mostphotos/Privat

Pappagrupp får ny roll i coronakrisen

Stadsmissionens projekt "Pappor och deras barn" startade redan förra året. Familjeutflykterna är inställda men kulturtolkarna har nu en viktig roll för att förmedla information på olika språk i coronakrisen.

  • Publicerad 15:30, 26 mar 2020

– Vi följer rekommendationerna, håller avstånden och försöker vara ute så mycket som möjligt.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Det var efter att Per Åslund, psykolog på Stadsmissionen Göteborg, upptäckt att pappornas närvaro ute på de öppna förskolan skiljde sig mycket åt som idén till projektet "Pappor och deras barn" föddes.

De ska få pappor engagerade i sina barn

Det treåriga projektet drivs med stöd av Allmänna arvsfonden. För att få kontakt med deltagarna använder man sig av manliga kulturtolkar, pappor med en bakgrund i Somalia eller ett arabisktalande land.

Sedan starten har flera pappagrupper startat, bland annat i Askimsviken, Biskopsgården och Lövgärdet. Till hösten planeras även för en grupp i Tynnered.

I höstas hade man tre timanställda kulturtolkar, tillika medlemmar i pappagruppen. Nu har man totalt tio, varav två kvinnor.

Skiftat fokus

Till följd av coronapandemin har man tvingats ställa in planerade aktiviteter, men verksamheten fortgår – om än med skiftat fokus.

– Vi har tillgång till lokaler via bostadsbolagen i Biskopsgården och i Lövgärdet där papporna och deras barn träffas varje lördag eftermiddag. Alla är välkomna och ingen anmälan behövs.

– I detta läget har de en viktig samhällsfunktion när det gäller att förmedla information om Covid-19 på olika språk, främst arabiska och somaliska. Det är också mycket en trovärdighetsfråga där man kanske lättare förlitar sig på en landsman, säger Per Åslund, som tillsammans med Peter Breife leder projektet.

Hur tänker ni kring träffarna, med tanke på smittrisken?

– Vi följer rekommendationerna, håller avstånden och försöker vara ute så mycket som möjligt.

Så ska alla nås av livsviktig coronainfo

Vi är GBG