För sin far. Aran Wehby har gjort musik inspirerad av sin fars resa från förtryck. Foto: Kai Martin

Pappans resa från förtryck till frihet har blivit musik

Han har hört historien om sin pappas flykt till Sverige i hela sitt liv. Nu har berättelsen blivit till musik – och en skiva. – Pappa har aldrig gråtit, men då han fick höra den såg jag tårar, säger Aran Wehby.

  • Publicerad 11:00, 29 okt 2018

25-årige Aran Wehby arbetar som fritidspedagog på en skola i Haga. Han brinner för sitt jobb. Men också för musiken. Som rapparen A.W gör han låtar och nu har han precis kommit med EP:n "Min historia" där han i "Paranoia" – en av tre låtar – skildrar sin pappa Sherkos flykt från Irak.

– Jag har hört historien om pappas flykt i hela mitt liv. Nu när jag har blivit äldre och mognare ville jag göra min historia hörd. Jag har med den velat betala tillbaka och inspirera andra, säger han.

– Du vet, jag var inte född då. Men det var först då jag var 15 år som vi kunde ta vårt kurdiska efternamn istället för det irakiska Ahmed.

När hans pappa fick höra musiken reagerade han starkt.

– Pappa har aldrig gråtit, men då han fick höra den såg jag tårar, säger Aran Wehby.

– Jag ser ju att det finns en röd tråd i hans liv då man följer honom: integrationen i samhället, strukturell fascism med mera. Det är ju också något jag ser i mitt jobb.

Aran Wehby är produktiv just nu och siktar på ett album.

– Det är tanken. Om det blir nästa år eller senare vet jag inte. Men det kommer, lovar han.

– Nu har jag gjort ett kapitel av mitt liv.

Aran Wehby

Är: 25 år, uppvuxen på Hisingen, bor i Bagaregården.

Gör: Under namnet A.W skapar han musik. Arbetar också som fritidspedagog.

Aktuell: Med EP:n "Min historia", kommer spela på Åbys nya mötesplats 10 november. Har workshops på Partille Arena 31 oktober.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG