UNDER FÖRVANDLING. Förslag på planerad stadsutveckling av Backaplan, men planerna innehåller för få p-platser anser Moderaterna. Visionsbild från Frihamnen Foto: Göteborg Stad

Parkeringsstrid kan fälla nya Backaplan

Backaplan ska förvandlas. Från handelsplats med stora asfalterade ytor till en levande stadsmiljö. Det är visionen. Men för få parkeringsplatser kan stjälpa hela planen.

  • Publicerad 08:37, 30 aug 2018

Området kring Backaplan på Hisingen står inför en stor förändring. Tanken är att bygga bort ett glest handelsområde med stora oanvända ytor och låta en splitter ny stadsdel växa fram. Planen innehåller 7000 bostäder, kulturhus, skolor, äldreboende, idrottshall, cityhandel och flera grönområden.

Men Moderaterna är beredda att stoppa förslaget. Parkeringsmöjligheten och tillgängligheten är för dålig, anser partiet.

– Planen i helhet är väldigt positiv. Men man bygger en ny stadsdel och glömmer bort att området är den centrala försörjningen när det gäller handeln för stora delar av Hisingen. De justeringar vi vill se är bättre framkomlighet så att barnfamiljer och andra grupper som i dag kommer med bil ska kunna stanna och handla på Backaplan. Och även kunna bo i området, säger Anders Sundberg (M).

Miljöpartiet anser däremot att det är "förödande" för klimatet att gynna bilismen med fler p-platser och trist om det hindrar utvecklingen av Hisingens nya centrum.

– Det är sorgligt att Moderaterna säger nej till detta. Jag förstår att vi har olika syn men jag förstår inte att parkeringsplatser är så viktigt att det kan hota hela utvecklingen av Backaplan, säger Emmali Jansson, (MP) byggnadsnämndens ordförande.

Trots Moderaternas invändningar röstades förslaget vidare ut på samråd där allmänheten kommer att ha chans att tycka till om framtiden för Backaplan.

Framtida Backaplan

Utvecklingen av Backplan är tänkt att ske etappvis och vara färdigställt om cirka 15 till 20 år men förändringar kommer att märkas redan om ett par år.

Nya Backaplan är en del av Älvstaden, Nordens största stadsutvecklingsprojekt. Ett projekt som innebär att centrala Göteborg ska växa till dubbel storlek, staden ska bindas samman över älven för att skapa en inkluderande och grön stad som är öppen för världen.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12