UNDER FÖRVANDLING. Förslag på planerad stadsutveckling av Backaplan, men planerna innehåller för få p-platser anser Moderaterna. Visionsbild från Frihamnen Foto: Göteborg Stad

Parkeringsstrid kan fälla nya Backaplan

Backaplan ska förvandlas. Från handelsplats med stora asfalterade ytor till en levande stadsmiljö. Det är visionen. Men för få parkeringsplatser kan stjälpa hela planen.

  • Publicerad 08:37, 30 aug 2018

Området kring Backaplan på Hisingen står inför en stor förändring. Tanken är att bygga bort ett glest handelsområde med stora oanvända ytor och låta en splitter ny stadsdel växa fram. Planen innehåller 7000 bostäder, kulturhus, skolor, äldreboende, idrottshall, cityhandel och flera grönområden.

Men Moderaterna är beredda att stoppa förslaget. Parkeringsmöjligheten och tillgängligheten är för dålig, anser partiet.

– Planen i helhet är väldigt positiv. Men man bygger en ny stadsdel och glömmer bort att området är den centrala försörjningen när det gäller handeln för stora delar av Hisingen. De justeringar vi vill se är bättre framkomlighet så att barnfamiljer och andra grupper som i dag kommer med bil ska kunna stanna och handla på Backaplan. Och även kunna bo i området, säger Anders Sundberg (M).

Miljöpartiet anser däremot att det är "förödande" för klimatet att gynna bilismen med fler p-platser och trist om det hindrar utvecklingen av Hisingens nya centrum.

– Det är sorgligt att Moderaterna säger nej till detta. Jag förstår att vi har olika syn men jag förstår inte att parkeringsplatser är så viktigt att det kan hota hela utvecklingen av Backaplan, säger Emmali Jansson, (MP) byggnadsnämndens ordförande.

Trots Moderaternas invändningar röstades förslaget vidare ut på samråd där allmänheten kommer att ha chans att tycka till om framtiden för Backaplan.

Framtida Backaplan

Utvecklingen av Backplan är tänkt att ske etappvis och vara färdigställt om cirka 15 till 20 år men förändringar kommer att märkas redan om ett par år.

Nya Backaplan är en del av Älvstaden, Nordens största stadsutvecklingsprojekt. Ett projekt som innebär att centrala Göteborg ska växa till dubbel storlek, staden ska bindas samman över älven för att skapa en inkluderande och grön stad som är öppen för världen.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Ont om Göteborgsprofiler i höstens "På spåret"

De nya medverkande i det populära frågesportprogrammet har presenterats SVT har i dag presenterat det tävlande i säsongens "På spåret". Bland kombattanterna utgör, exilgöteborgarna, journalist Frida Boisen och förre rektorn för Sjumilaskolan, Hamid Zafar ett par.fredag 18/9 11:59

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

GOW och Emigranternas hus vädjar till staden

Skriver öppet brev till kommunstyrelsen och kulturnämnden Nästa år fyller staden 400 år och att fira stadens födelsedag och framför allt dess människor i både nutid och dåtid är i sig självt en kulturmanifestation, ett hyllande av människans skapande på den...torsdag 27/8 11:52

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11