Påseglad och stängd: 10 båtar väntar och vill in

Förra veckan seglade fartyget M/V Helge in i Götaälvbrons påseglingsskydd. På lördag morgon öppnas bron för fartygstrafik igen och just nu ligger 10 båtar för ankar utanför Göteborg och vill in. "Det kommer att bli en vacker parad", konstaterar Sjöfartsverket.

  • Publicerad 11:40, 12 apr 2018

Det var natten mot 6 april som ett fartyg körde in i det som kallas påseglingsskyddet på Götaälvbron, en metallkonstruktion som ska skydda bron.

Och det gjorde sitt jobb: Bropelarnas konstruktion eller funktion skadades inte vid incidenten. Däremot jobbar man nu med att reparera påseglingsskyddet (se skadorna i bildspelet), bland annat monteras ett antal stående metallbalkar med tillhörande stödbalkar.

I samband med reparationen hålls farleden under bron stängd för fartygstrafik, med undantag för mindre arbetsfartyg.

– Just nu håller vi på med arbeten och tidvis kommer vi att blockera hela farleden med pråmar och så, det kommer inte att bli någon broöppning under den här tiden. Skador av den här svårighetsgraden på bron är inte så vanliga, säger Jan Rinman, biträdande trafikdirektör i Göteborg.

Sjöfartsverkets plan är att kunna släppa på fartygstrafiken vid midnatt på fredag och att fartyg ska kunna segla som vanligt under bron under natten mot lördag morgon igen.

– Just nu har vi tio fartyg som ska igenom när det öppnar igen, de ligger för ankar utanför Göteborg. Det kommer att bli en vacker parad, säger Sjöfartsverkets presstjänst.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG