Påseglad och stängd: 10 båtar väntar och vill in

Förra veckan seglade fartyget M/V Helge in i Götaälvbrons påseglingsskydd. På lördag morgon öppnas bron för fartygstrafik igen och just nu ligger 10 båtar för ankar utanför Göteborg och vill in. "Det kommer att bli en vacker parad", konstaterar Sjöfartsverket.

  • Publicerad 11:40, 12 apr 2018

Det var natten mot 6 april som ett fartyg körde in i det som kallas påseglingsskyddet på Götaälvbron, en metallkonstruktion som ska skydda bron.

Och det gjorde sitt jobb: Bropelarnas konstruktion eller funktion skadades inte vid incidenten. Däremot jobbar man nu med att reparera påseglingsskyddet (se skadorna i bildspelet), bland annat monteras ett antal stående metallbalkar med tillhörande stödbalkar.

I samband med reparationen hålls farleden under bron stängd för fartygstrafik, med undantag för mindre arbetsfartyg.

– Just nu håller vi på med arbeten och tidvis kommer vi att blockera hela farleden med pråmar och så, det kommer inte att bli någon broöppning under den här tiden. Skador av den här svårighetsgraden på bron är inte så vanliga, säger Jan Rinman, biträdande trafikdirektör i Göteborg.

Sjöfartsverkets plan är att kunna släppa på fartygstrafiken vid midnatt på fredag och att fartyg ska kunna segla som vanligt under bron under natten mot lördag morgon igen.

– Just nu har vi tio fartyg som ska igenom när det öppnar igen, de ligger för ankar utanför Göteborg. Det kommer att bli en vacker parad, säger Sjöfartsverkets presstjänst.

Göteborgsnöje

Försvunna "Kassettmannen" funnen

Nöje Radiojournalist Peter Gropman har löst gåtan efter 30 år Kassetterna med reseskildringarna blev en följetong i P3:s "Morgonpasset" med Stefan Livh och Tomas Tengby som programledare på 90-talet. Men vem mannen bakom kassetterna var visste ingen. Nu är...onsdag 12/5 10:57

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00