Påseglad och stängd: 10 båtar väntar och vill in

Förra veckan seglade fartyget M/V Helge in i Götaälvbrons påseglingsskydd. På lördag morgon öppnas bron för fartygstrafik igen och just nu ligger 10 båtar för ankar utanför Göteborg och vill in. "Det kommer att bli en vacker parad", konstaterar Sjöfartsverket.

  • Publicerad 11:40, 12 apr 2018

Det var natten mot 6 april som ett fartyg körde in i det som kallas påseglingsskyddet på Götaälvbron, en metallkonstruktion som ska skydda bron.

Och det gjorde sitt jobb: Bropelarnas konstruktion eller funktion skadades inte vid incidenten. Däremot jobbar man nu med att reparera påseglingsskyddet (se skadorna i bildspelet), bland annat monteras ett antal stående metallbalkar med tillhörande stödbalkar.

I samband med reparationen hålls farleden under bron stängd för fartygstrafik, med undantag för mindre arbetsfartyg.

– Just nu håller vi på med arbeten och tidvis kommer vi att blockera hela farleden med pråmar och så, det kommer inte att bli någon broöppning under den här tiden. Skador av den här svårighetsgraden på bron är inte så vanliga, säger Jan Rinman, biträdande trafikdirektör i Göteborg.

Sjöfartsverkets plan är att kunna släppa på fartygstrafiken vid midnatt på fredag och att fartyg ska kunna segla som vanligt under bron under natten mot lördag morgon igen.

– Just nu har vi tio fartyg som ska igenom när det öppnar igen, de ligger för ankar utanför Göteborg. Det kommer att bli en vacker parad, säger Sjöfartsverkets presstjänst.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47