Påseglad och stängd: 10 båtar väntar och vill in

Förra veckan seglade fartyget M/V Helge in i Götaälvbrons påseglingsskydd. På lördag morgon öppnas bron för fartygstrafik igen och just nu ligger 10 båtar för ankar utanför Göteborg och vill in. "Det kommer att bli en vacker parad", konstaterar Sjöfartsverket.

  • Publicerad 11:40, 12 apr 2018

Det var natten mot 6 april som ett fartyg körde in i det som kallas påseglingsskyddet på Götaälvbron, en metallkonstruktion som ska skydda bron.

Och det gjorde sitt jobb: Bropelarnas konstruktion eller funktion skadades inte vid incidenten. Däremot jobbar man nu med att reparera påseglingsskyddet (se skadorna i bildspelet), bland annat monteras ett antal stående metallbalkar med tillhörande stödbalkar.

I samband med reparationen hålls farleden under bron stängd för fartygstrafik, med undantag för mindre arbetsfartyg.

– Just nu håller vi på med arbeten och tidvis kommer vi att blockera hela farleden med pråmar och så, det kommer inte att bli någon broöppning under den här tiden. Skador av den här svårighetsgraden på bron är inte så vanliga, säger Jan Rinman, biträdande trafikdirektör i Göteborg.

Sjöfartsverkets plan är att kunna släppa på fartygstrafiken vid midnatt på fredag och att fartyg ska kunna segla som vanligt under bron under natten mot lördag morgon igen.

– Just nu har vi tio fartyg som ska igenom när det öppnar igen, de ligger för ankar utanför Göteborg. Det kommer att bli en vacker parad, säger Sjöfartsverkets presstjänst.

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12