Höns. Östergötland och Skåne ligger i topp när det gäller antalet värphöns i landet. Foto: Robert Sandell

Påskaftonskväll: Nu äts sex miljoner ägg i timmen

Svenskarnas äggproduktion kulminerar på påskaftonskvällen. Men även sett över hela året äter vi fler ägg än genomsnittet internationellt, och konsumtionen ökar.

  • Publicerad 16:15, 20 apr 2019

I genomsnitt äter vi svenskar drygt ett halvt ägg om dagen, eller 207 ägg varje år. Det är högre än medelkonsumtionen internationellt. Men jämfört med Japan och Kina ligger vi i lä. Där äter genomsnittspersonen omkring 350 ägg per år.

Påskveckan ser dock annorlunda ut. Enligt branschorganisation Svenska Ägg ökar svenskarnas konsumtion till det dubbla. Äggätandet kulminerar under påskaftonskvällen då det beräknas gå åt sex miljoner ägg i timmen, enligt Svenska ägg.

Antalet värphöns i landet har ökat i takt med ökad konsumtion. Förra året fanns totalt 7,7 miljoner värphöns på svenska gårdar. Det är över två miljoner fler höns jämfört med för tio år sedan. Det visar siffror från Jordbruksverket som nyhetsbyrån Siren tagit fram.

– Äggsektorn har växt kontinuerligt under 2000-talet i takt med ökad konsumtion, säger Åsa Lannhard Öberg på Jordbruksverket till Nyhetsbyrån Siren.

I Västra Götaland fanns förra året drygt en halv miljon värphöns. Det motsvara 0,3 höns per invånare.

Flest höns finns i Östergötland. Där räknade Jordbruksverket till drygt 1,7 miljoner värphöns under 2018. Sett till antal invånare finns dock flest höns i Kalmar lön med över fem höns per invånare.

Minst höns finns i Norrlandslänen, Värmland och Stockholmsområdet.

– Det handlar om praktiska skäl, inte minst. Hönsen finns i de områden där spannmålen odlas. Det är därför vi ser en koncentration till slättbygderna i södra Sverige, säger Åsa Lannhard Öberg, som är jordbrukspolitisk utredare, till Nyhetsbyrån Siren,

Hon berättar vidare att självförsörjningsgraden på ägg i Sverige ligger på runt 90 procent.

– Ägg marknadsförs numera som både klimatsmart och hälsosam mat. Dessutom har ägg en relativt hög ekologisk marknadsandel, det har blivit lite av en profilprodukt bland eko-varorna, säger hon till Siren.

Äggfakta

- Vita höns värper så gott som alltid vita ägg och bruna höns bruna ägg. Att ägg har olika färg har alltså ingenting att göra med hur de producerats, vilket många tror.

- Skillnaderna i storlek på ägg beror helt och hållet på hönans ålder. Ju yngre hönan är, desto mindre blir äggen. Och vice versa.

- Äggulans färg kan vara olika stark beroende på vilken typ av foder hönsen fått att äta. Ägg från hönor som rört sig fritt på lagårdsbacken och kunnat äta nässlor och annat grönfoder, som är rika på det naturliga färgämnet karotin, har ofta knallgula äggulor.

- Alla ägg i Sverige är stämplade med en bokstavs- och sifferkod för att du ska veta varifrån ägget kommer och hur det är producerat; ekologiskt, frigående utomhus, frigående inomhus eller värpt i en bur där hönan haft tillgång till värprede, sittpinne och sandbad.

Källa: Svenska ägg

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG

    Annons

    18+ Spela ansvarsfullt stodlinjen.se

    Hämta casinobonusar hos SveaCasino.se